Roboty už nemusia byť ťažkopádne a nemotorné. Niektoré kúsky sú celkom rýchle a vedia veľa vecí lepšie než človek.

​Rubiková kocka do pol sekundy

Najrýchlejšie zaznamenanie zloženie Rubikovej kocky človekom sa vojde pod neuveriteľných päť sekúnd. Dá sa taký rekord vôbec prekonať? Áno! Stačí zájsť za robotmi. Pre tento účel bol totiž jeden vytvorený a jeho výkonu sa človek zrejme nikdy nepriblíži. Zložil rubikovku za neskutočných 0,38 sekundy. Potreboval na to dve kamery PlayStation Eye, ktoré "čítali" farby a šesť motorov a servomotorov, ktoré kocku otáčali.

Tento výkon by šiel podľa tvorcov z MIT ešte vylepšiť, takže sa pravdepodobne čoskoro dočkáme prekonania tohto už tak neuveriteľného času. Najväčšia prekážka? Treba vymyslieť, ako zabrániť rozpadávaniu rubikovky vo vysokých rýchlostiach.

milliDelta

milliDelta rozhodne nevyzerá ako trhač rekordov. Veď je vysoký len dva centimetre a neváži ani pol gramu. Navyše zdvihne maximálne 1,3 gramu. Napriek tomu všetkému je to riadny rýchlik. Jeho "ruky" nie sú ovládané hydraulikou, motormi ani servomotormi. Konštruktéri využili piezoelektrický pohon. Keď do neho privediete napätie, tak sa deformuje, v tomto prípade narovnáva. Potiaľto je to pomerne obyčajný malý robotík. Čo ho robí špeciálnym je fakt, že svoju prácu zvláda veľmi, ale naozaj veľmi rýchlo.

Jeho robotické minipaže môžu kmitať rýchlosťou až 0,45 metra za sekundu a zvládnu zrýchlenie až 215 metrov za sekundu na druhú. milliDelta sa neohýba a je určený pre prácu na výrobných linkách, kde môže veľmi rýchlo napríklad prilepovať nálepky na výrobky a podobne. Prvé využitie tohto typu robota sa objavilo v továrni na pralinky. Tam potrebovali zrýchliť proces vloženia pralinky do bonboniéry. Hydraulický pohon sa ukázal ako príliš pomalý a tak vznikol prvý delta robot, ktorý bol ale oveľa väčší než dnešný milliDelta.

WildCat

Keby ste chceli preložiť názov WildCat, dostanete sa k Divokej mačke. A zatiaľ čo normálna divoká mačka váži maximálne osem kilogramov, tento robotí výtvor má 154 kilogramov a je poháňaný motorom spaľujúcim metanol. Inžinieri v Boston Dynamics sa predviedli. Hoci WildCat vyzerá neohrabane, dokáže vyvinúť rýchlosť až 32 kilometrov za hodinu.

Pomocou senzorov skenuje terén a tomu prispôsobuje svoj pohyb. Nemalo by sa teda stať, že by nečakane zahučala do diery či narazila do steny. Využitie WildCat sa plánuje predovšetkým v armáde, kde by mala odľahčiť vojakom a nosiť napríklad zásoby, muníciu alebo palivo.

Roztomilý robot vás prevedie po letisku a pomôže s kufrom

KLM Royal Dutch Airlines na vybraných letiskách spustí testovanie robot Care-E. Jeho cieľom bude uľahčiť život pasažierom. Tento robot vás dovedie všade, kam sa potrebujete dostať.

Zdroj: CNC