Prvá a zatiaľ jediná pálenica whisky v Izraeli sa nachádza v meste Tel Aviv a má zaujímavý názov: Milk & Honey, teda v preklade mlieko a med. Na trh uviedla svoju prvú, trojročnú single malt whisky.

Nová whisky z pálenice, ktorá bola založená v roku 2012, dostala na etikete fliaš označenie „Classic“. Vo vnútri nájdu zákazníci whisky, ktorá dozrievala v dubových sudoch po bourbone a červenom víne. Do fliaš bola plnená so silou alkoholu na úrovni 46 percent. Whisky je neprifarbovaná a nefiltrovaná.

Zdroj: Milk &amp

Spojenie whisky zo sudov po bourbone a po červenom víne rezultovalo do single malt, ktorá má podľa výrobcu vyvážený charakter, tóny vanilky a dubu, s troškou korenia.

Zdroj: Milk &amp

Pálenica Milk & Honey už predtým predávala svoj produkt ako mladý destilát, ktorý pred trojročným dozrievaním v dubových sudoch nemohol byť ešte označovaný ako whisky. Zákon je zákon, whisky sa stáva whisky, až keď dozrieva minimálne tri roky. Väčšina zvedavcov si teda radšej počkala až na túto novinku z krajiny, ktorá nie je pre výrobu whisky typická.

Zdroj: Milk &amp

Pri počiatkoch „destilérky“ stál okrem jej majiteľa Gala Kalksteina ako poradca aj whisky expert Dr. Jim Swan, ktorý sa však prvej single malt whisky nedočkal. Výroba tejto izraelskej whisky je založená na škótskych štandardoch, ale whisky v Izraeli dozrieva oveľa rýchlejšie ako na Britských ostrovoch, vzhľadom na svoje teplé podnebie a vysokú vlhkosť. Medzinárodné ocenenia však sľubujú tejto mladej single malt a celej pálenici úspešnú budúcnosť.

Zdroj: Milk &amp

Milk & Honey plánuje ročne vypáliť 170-tisíc litrov nového destilátu, takže od roku 2021 by mohla produkovať a predávať viac ako štvrť milióna fliaš po celom svete. A pálenica prezrádza aj ďalšie svoje plány. Už dnes pripravuje novú sériu whisky tzv. Elements, v ktorej chce predstaviť viaceré whisky s rôznym charakterom. Už v druhom štvrťroku tohto roku avizuje pálenica ďalšiu svoju whisky, ktorá dozrievala v sudoch po sherry, neskôr by mala pribudnúť aj ľahšia rašelinová whisky a nakoniec single malt, ktorá dozrievala v sudoch po červenom víne.