Minulý rok uviedla mladá škótska pálenica v Glasgowe svoju nerašelinovú 1770 single malt whisky, teraz prišla na rad jej „nadymená“ sestra.

Spoločnosť Glasgow distillery predstavila novinku, svoju druhú whisky - 1770 Peated. Už samotné označenie „peated“ hovorí o tom, že ide o rašelinovú, dymovú whisky.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​1770 Peated dozrievala v sudoch po sherry, potom krátko finišovala v nových dubových sudoch. Pálenica svoju novinku označuje ako plnú a sofistikovanú dymovú single malt whisky s tónmi opekanej pomarančovej kôry a bohatého karamelu, neskôr prechádzajúce do zemitých ovocných chutí. Finiš je dlhý a jemný, s chuťou makadamových orieškov a štipkou korenia.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​Nová 1770 Peated bola destilovaná v dvoch pot still kotloch pomenovaných Tara a Mhairi. Pálenica disponuje ešte aj ďalšími destilačnými kotlami – rovnako dostali ľudské mená. Prvý zo zvyšnej trojice volajú Annie a nedávno pribudli dva nové – Margaret a Francis. Možno je to zvláštne, ale dôležité je, že ich majú v pálenici veľmi radi, keďže im dokážu produkovať 440-tisíc litrov destilátu za rok. Kto by ich potom nemiloval tak, že by im dal aj mená?!

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​Glasgow Distillery už oznámila aj svoju tretiu whisky, ktorou by sa mala stať trikrát destilovaná single malt, 1770  Triple Distilled. Na trh ju plánujú uviesť začiatkom roku 2020.

Zdroj: Glasgow Distillery Company

​Glasgow Distillery Co. Bola založená v roku 2014 a svoju produkciu odštartovala najskôr ginom Makar a tiež single malt whisky s názvom Prometeus. Tá však ešte nebola jej vlastnou whisky, ale takou, ktorú naplnila ako nezávislý plnič fliaš. Ako som spomínal už niekoľkokrát, funguje to tak, že spoločnosť si dá vyrobiť, alebo si namieša whisky v inej pálenici a potom ju naplní do svojich fliaš, pričom  ju vydáva pod svojim menom s označením „independent bottler“. V tomto prípade sa len to, že Prometeus single malt whisky bola vyrobená v niektorej z páleníc z regiónu Speyside a Glasgow distillery ju predávala ako 26, 27 a 28-ročnú verziu.

Delikátna 16-ročná AnCnock v sudovej sile

125. výročie pálenice Knockdhu je určite dôvodom na oslavu. A ako inak by mohla pálenica osláviť svoj sviatok, ak nie špeciálnym vydaním svojej whisky. No a tak uzrela svetlo sveta 16-ročná škótska whisky AnCnoc Cask Strength. Pálenica naplnila 500 fliaš celkom výnimočne whisky v sudovej sile.