125. výročie pálenice Knockdhu je určite dôvodom na oslavu. A ako inak by mohla pálenica osláviť svoj sviatok, ak nie špeciálnym vydaním svojej whisky. No a tak uzrela svetlo sveta 16-ročná škótska whisky AnCnoc Cask Strength. Pálenica naplnila 500 fliaš celkom výnimočne whisky v sudovej sile.

Destilérka z regiónu Highland, teda z Vysočiny, bola založená v roku 1894 a od tých čias sa systém výroby whisky v nej výraznejšie nezmenil. Prebehla tam len minimálna automatizácia a modernizácia výroby, čo znamená, že väčšina procesov prebieha staromódnym ručným spôsobom.

 

Zdroj: anCnoc

​Zaujímavosťou je, že whisky z pálenice Knockdhu je plnená pod názvom AnCnoc, čo je vo svete whisky pomerne známe meno. Pri príležitosti 125. výročia založenia vydala pálenica dve novinky. Prvou je už spomínaná 16-ročná AnCnoc Strength Cask a druhou je jej rašelinová verzia. Na túto dymovú whisky bol využitý sladový jačmeň nadymený na 40 ppm. Jednotka ppm určuje silu rašelinovosti a predstavuje počet fenolov na milión. Čím je vyšší, tým je whisky viac dymová, akoby viac údená.

 

Zdroj: anCnoc

16-ročná AnCnoc single malt dozrievala v sudoch po bourbone, zatiaľ čo rašelinová verzia v sudoch po sherry.

 

Zdroj: anCnoc

​My sa ale venujeme tentokrát tej nerašelinovej whisky. Poďme sa teda pozrieť na to, aká je. Výrobca ju opisuje ako vôňou ale i chuťou sladkú whisky s tónmi vanilky, kokosu, karamelu, dajú sa v nej nájsť aj tóny citrusov, korenia a zelených jabĺk. A vraj je skutočne delikátna!

 

Zdroj: anCnoc

​Do fliaš bola naplnená, ako som už spomínal v sudovej sile, čo znamená, že má 56,3 % alkoholu. Cena za 0,7 litrovú fľašu by mala byť okolo 116 eur