Delikátna 16-ročná AnCnock v sudovej sile
Destilérka z regiónu Highland, teda z Vysočiny, bola založená v roku 1894 a od tých čias sa systém výroby whisky v nej výraznejšie nezmenil. Prebehla tam len minimálna automatizácia a modernizácia výroby, čo znamená, že väčšina procesov prebieha staromódnym ručným spôsobom.
Zaujímavosťou je, že whisky z pálenice Knockdhu je plnená pod názvom AnCnoc, čo je vo svete whisky pomerne známe meno. Pri príležitosti 125. výročia založenia vydala pálenica dve novinky. Prvou je už spomínaná 16-ročná AnCnoc Strength Cask a druhou je jej rašelinová verzia. Na túto dymovú whisky bol využitý sladový jačmeň nadymený na 40 ppm. Jednotka ppm určuje silu rašelinovosti a predstavuje počet fenolov na milión. Čím je vyšší, tým je whisky viac dymová, akoby viac údená.
16-ročná AnCnoc single malt dozrievala v sudoch po bourbone, zatiaľ čo rašelinová verzia v sudoch po sherry.
My sa ale venujeme tentokrát tej nerašelinovej whisky. Poďme sa teda pozrieť na to, aká je. Výrobca ju opisuje ako vôňou ale i chuťou sladkú whisky s tónmi vanilky, kokosu, karamelu, dajú sa v nej nájsť aj tóny citrusov, korenia a zelených jabĺk. A vraj je skutočne delikátna!
Do fliaš bola naplnená, ako som už spomínal v sudovej sile, čo znamená, že má 56,3 % alkoholu. Cena za 0,7 litrovú fľašu by mala byť okolo 116 eur.