Jedna z najmladších páleníc v Škótsku, Glasgowská pálenica, zdvojnásobila svoju produkciu alkoholu. Dosiahla to inštaláciou dvoch nových destilačných kotlov. Tie dokonca dostali mená - Margaret a Frances. Informáciu priniesol whisky portál Scotchwhisky.com.

Nové, takzvané pot stills destilačné kotle majú rovnaký tvar a veľkosť ako dva tie, ktorými pálenica disponovala doteraz. Spolu s nimi do destilérky pribudla aj dvanásť hektolitrová nerezová nádoba na fermentáciu (washback). To všetko umožňuje Glasgow distillery (ďalej GWD) produkovať až 440-tisíc litrov alkoholu ročne, čo je ekvivalentom jedného milióna fliaš whisky.

Zdroj: Glasgow distillery

​V apríli tohto roka uviedla GWD na trh svoju prvú single malt s názvom 1770. Ide o whisky, ktorá nemá rašelinový charakter, dozrievala v dubových sudoch po Bourbone a následne finišovala v panenských, teda úplne nových sudoch predtým, než bola naplnená do fliaš v sile 46 % alkoholu.

Zdroj: Glasgow distillery

​Pálenica už avizovala, že nasledovať by mala práve rašelinová (dymová) whisky, ktorú chcú predstaviť v septembri. A do tretice sa pripravuje aj trikrát destilovaná škótska z ich dielne, ktorá bude na trh uvedená začiatkom budúceho roka. Takže určite sa je na čo tešiť.

Vráťme sa ale naspäť k novým destilačným kotlom, ktoré sú pýchou každej pálenice. Tie najnovšie v Glasgow distillery boli, ako som už spomínal, pomenované Margaret a Frances, po dvoch sestrách MacDonaldových, niekdajších miestnych umelkyniach, ktoré v meste žili a pôsobili koncom 19. storočia. Obe sa svojho času venovali industriálnemu umeniu, pracovali prevažne so železom. Práve ich umelecké diela inšpirovali majiteľov pálenice, aby oba krásne, nové destilačné kotle pomenovali podľa tohto sesterského dua.

Zdroj: Glasgow distillery
Pálenica takto vzdáva česť ženám, ktoré dnes pracujú vo whisky priemysle. Ten je stále prevažne mužskou doménou.

Glasgow distillery bola založená v roku 2012 v mestskom Hillingdon Business Parku a s produkciou single malt začala zažiatkom roku 2015. Cieľom majiteľov je ročne vydestilovať až 500-tisíc litrov alkoholu ročne. Práve k tomuto by mala smerovať aj ďalšia expanzia, ktorú GWD avizovala.

Škótsky Glenlivet debutuje so 14-ročnou whisky pre Spojené štáty

Škótska pálenica whisky Glenlivet predstavila svoju novú 14-ročnú single malt whisky, ktorá je určená pre trh v USA. Značka obľúbenej whisky si od tohto kroku sľubuje prílev novej generácie klientov.