Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu prišlo s revolučným nápadom vyhlásiť pivo za nealkoholický nápoj. Pivovary prijali správu s nadšením, v poslaneckých kruhoch podľa agentúry TASS plán vyvolal šok. Jeden z poslancov chce ministerstvo žalovať.

​Alkohol je v Rusku chronický problém, v niektorých regiónoch desaťročia decimuje hlavne mužskú populáciu. Občasné vládne ozdravné programy hraničiace s prohibíciou zostávajú bez valného výsledku, niektorí si pomáhajú podomácky vyrobeným "samohonom". Úrady manévrujú s cenovou reguláciou, znižovanie cien ale epidémiu alkoholizmu len zhoršuje, zvyšovanie zase podceňuje nebezpečnú domácu produkciu hroziacu otravami metanolom.

Ministerskí úradníci si od svojho návrhu sľubujú oživenie trhu, ktorý je v Rusku v kríze okrem iného aj v dôsledku západných sankcií. Pivovary tvrdia, že doterajšia právna úprava regulujúca predaj alkoholu, údajne jedna z najtvrdších na svete, je voči pivu diskriminačná. Výrobcovia tvrdého alkoholu, teda hlavne vodky, naopak pre zmenu nevidia dôvod.

​Medzi poslancami podľa ruských médií vyvolal ministerský návrh zdesenie. Za bezzásadovú a cynickú provokáciu označil plán bývalý ruský hlavný hygienik, poslanec Štátnej dumy Gennadij Oniščenko.

"To teraz budeme pivo predávať v školách a predpisovať dojčiacim matkám, aby sme zvýšili laktáciu?,"

komentoval ironicky. Na pôvodcu nápadu chce podať žalobu.

Podľa nezávislých expertov nespadol návrh ministerstva obchodu z neba, pretože pivo bolo v Rusku na zozname alkoholických nápojov zarazené až v roku 2011. Dovtedy predaj nepodliehal obmedzeniam, takže postupne sa tento nápoj dostal na prvé miesto v zozname príčin alkoholizmu. Dnes zákon zakazuje jeho nočný predaj, pivo sa nesmie predávať v pouličných stánkoch a neprípustná je jeho distribúcia v plastových fľašiach s objemom nad poldruhého litra.

Belgičania vedeli, čo je dobré: V školách pili deti namiesto mlieka pivo

Vzťah Belgicka a pivnej kultúry je tak hlboký a intímny, že aj predstaviť si ho vieme len ťažko.

Zdroj: ČTK