Belgičania vedeli, čo je dobré: V školách pili deti namiesto mlieka pivo

Vzťah Belgicka a pivnej kultúry je tak hlboký a intímny, že aj predstaviť si ho vieme len ťažko.

S varením piva sa v Belgicku začalo v 12. storočí. Špeciálne povolenie pápeža umožňovalo mníchom experimentovať s rôznymi druhmi piva. Tamojšiu pivnú kultúru zaradilo UNESCO do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Najlepším príkladom tejto kultúry je fakt, že v Belgicku mohli deti až do 70. rokov piť k obedu v školách pivo.

Samozrejme, nie hocijaké

Kategória bière de table, čiže stolové pivo malo nízky obsah alkoholu (približne 1,5 percent a menej). Deti ho milovali a najznámejšou značkou bolo Piedbouf s 1,1 percentným obsahom alkoholu, ktoré bolo sladké ako kola.

Keďže stolové pivo bolo v belgických domácnostiach bežnou súčasťou rodinnej večere, školské pivo považovali všetci za úplne bežnú vec a pre svoj nízky obsah alkoholu (0,5 percent), z neho neležali pod lavicami na mol spití študenti.  

​Konzumáciu piva v školách vytlačili v 80. rokoch sladké sýtené nápoje a posunutie legálnej vekovej hranice pitia alkoholu na 16 rokov. Pivovary odvtedy neúspešne bojujú s tým, aby sa mohli vrátiť späť do škôl. Na začiatku milénia sa prepracovali až do testovacej fázy, v ktorej 30 škôl ponúkalo miesto sýtených nápojov aj stolové pivo, a 80 percent žiakov si ho aj vybralo. Majú tiež k dipozícii vedecké štúdie, ktoré tvrdia, že pivo je zdravšou (resp. menej škodlivou) alternatívou k sladeným sýteným nápojom, ktoré sú často príčinou detskej obezity.

Na veľké sklamanie mladých milovníkov piva, úrady tieto argumenty zatiaľ neoslovili.

Vedeli ste, že alkohol pri varení úplne nevyprchá?

Ak veríte starej kulinárskej múdrosti, že hovädziemu perkeltu neuškodí trocha červeného vína, alebo malé množstvo tvrdého omáčke k cestovinám, pretože sa aj tak odparí, nemáte celkom pravdu.