Edinburská spoločnosť John Crabbie & Co. uviedla na trh whisky s názvom Crabbie´s Yardhead. Určená je najmä na výrobu miešaných drinkov. Zdá sa teda, že medzi barmanmi obľúbená škótska Monkey Shoulder by mohla mať konkurenciu. Či sa uchytí, ukáže budúcnosť.

Crabbie´s Yardhead je škótska single malt whisky z nešpecifikovanej pálenice, prednostne určená pre mladých ľudí, ktorí radi experimentujú s miešanými nápojmi a nemajú chuť len na popíjanie čistej whisky.

Novinka je opisovaná ako relatívne mladá whisky, ktorá bola do fliaš plnená v sile alkoholu 40 %. Výkonný riaditeľ spoločnosti David Brown hovorí, že s nápadom vyrobiť takúto whisky prišli po tom, čo videli rastúcu popularitu americkej whiskey u ľudí mladších vekových kategórií, ktorí ju radi pijú v miešaných nápojoch s ľadom.

Zdroj: Scotchwhisky.com

​Škótska single malt whisky sa pritom stále väčšinou konzumuje ako samostatný drink, ale rovnako sa teší veľkej obľube pri využívaní v mixológii. V tej sa často používajú aj miešané (blended) whisky, ale John Crabbie & Co. vsadila v tomto prípade na single malt. Sú presvedčení o tom, že ňou barmanom ponúknu prémiovú alternatívu a odlišný chuťový profil, čo môže byť pre miešanie nápojov priam ideálne. Informácie o novinke priniesol portál scotchwhisky.com.

Cena za fľašu by sa mala pohybovať na úrovni tesne pod 30 eurami. Na etikete nenájdete označenie veku, to výrobca zámerne neuvádza.

Brown vidí v ich novej whisky príležitosť, ako uspieť u mladých ľudí, ktorí vsádzajú na whisky, ale pri pití škótskej sa obávajú jej miešania. „Jednoducho nechcú vyzerať ako blázni, ktorí kazia chuť whisky jej miešaním so zázvorovým pivom a ľadom“, tvrdí Brown. Dodáva, že práve táto whisky od Crabbie´s im otvára nové dvere a dáva možnosť ju pokojne a bez obáv miešať.

Napokon, je to ich whisky a oni si s ňou môžu robiť, čo chcú.
Zdroj: Scotchwhisky.com

​Okrem tejto whisky Crabbie´s ponúkajú aj ďalšie single malt. 8-ročnú single malt z regiónu Highland, rašelinovú 12-ročnú whisky z ostrovov, 25-, 30- a 40-ročné single malt whisky z regiónu Speyside.

Spoločnosť Crabbie´s je v podstate vlastníkom prvej pálenice single malt whisky v Edinburghu za posledných 93 rokov, ktorú otvoril len vlani, v septembri, v Granton Harbour. Nájdete ju tam pod názvom Chain Pier distillery.

Majiteľom John Crabbie & Co. sú Halewood Wines & Spirits. A nezostávajú len pri jednej pálenici. Už dnes prebieha výstavba druhej, ešte väčšej, na Graham Street, v edinburghskej mestskej časti Leith.

Značka írskej whiskey Bushmills zdvojnásobí svoju produkciu

Najstaršia značka severoírskej whiskey Bushmills začína s výstavbou druhej pálenice. Otvorená by mala byť v roku 2022. Expanziu už schválila materská spoločnosť Cuervo a celkový investičný plán rozšírenia a modernizácie je nastavený na úroveň 77 miliónov amerických dolárov. Informuje o tom magazín Whisky Advocate.