Najstaršia značka severoírskej whiskey Bushmills začína s výstavbou druhej pálenice. Otvorená by mala byť v roku 2022. Expanziu už schválila materská spoločnosť Cuervo a celkový investičný plán rozšírenia a modernizácie je nastavený na úroveň 77 miliónov amerických dolárov. Informuje o tom magazín Whisky Advocate.

Nová pálenica by mala vyprodukovať podobnú kapacitu whiskey, akú vyrába existujúce zariadenie. Podľa neoverených informácií by malo ísť zhruba o šesť miliónov litrov destilovaného alkoholu ročne.

Výstavba nového liehovaru sa odhaduje na 33,7 milióna dolárov a stáť by mal severozápadne od existujúcej pálenice, konkrétne v blízkosti skladu č. 17. Práce by sa mali začať ešte v tomto roku a počítajú s výstavbou nového skladu, chladiaceho zariadenia, kotolne a komína. V nasledujúcich rokoch tiež Bushmills postaví ďalších 29 skladov na dozrievanie whiskey.

Zdroj: Bushmills

​Vzhľadom k tomu, že pálenica Old Bushmills je oficiálne uznaná ako budova osobitného architektonického a historického významu, predpokladá sa, že si exteriér nového zariadenia udrží tradičný vzhľad, ktorý bude spájať staré s novým, v súlade s charakterom obce, kde pálenica sídli. Nové objekty by mali byť vybudované do tvaru písmena T a ich súčasťou bude aj desať destilačných kotlov, tzv. pot stills, v ktorých bude prebiehať typická írska trojitá destilácia.

 Bushmills je síce najstaršou fungujúcou pálenicou v Severnom Írsku, ale táto expanzia je len prirodzeným pokračovaním v dejinách jej rastu, výstavby a renovácií. Legálny liehovar tejto značky funguje už od roku 1782. Na fľašiach síce svieti rok 1608, nie je to však dátum vzniku pálenice, ale rok, kedy kráľ James I. udelil mestu práva na pálenie whiskey. V roku 1885 vypukol v pálenici veľký požiar, zhorelo takmer všetko okrem skladu obilia. V priebehu niekoľkých rokov sa zariadenie postavilo nanovo a začiatkom dvadsiateho storočia boli postavené aj dve pagody, ktoré návštevníci pálenice môžu vidieť dodnes.

Zdroj: Bushmills

​V uplynulom storočí menil liehovar svojich majiteľov takmer každých dvadsať rokov. Noví majitelia väčšinou vždy investovali do výroby, preferovali najmä výstavbu nových skladov na dozrievanie whiskey v dubových sudoch. Dnešní majitelia, ktorí okrem iného vlastnia aj značku tequily Jose Cuervo a americké whiskey ako Stranahan's, Tincup a Pendleton, získali Bushmills v roku 2014 od nápojového giganta, spoločnosti Diageo.

Expanzia pálenice Busmills prichádza v správnom čase, kedy popularita írskej whiskey na svetových trhoch prudko rastie. V posledných rokoch táto značka predstavila niekoľko nových produktov, úspešné boli najmä tie z kolekcie Steamship, určenej pre travel retail, teda najmä duty free shopy na letiskách. Spoločnosť neváha prichádzať s inováciami a pripravila novú whiskey, ktorá okrem dozrievania v dubových sudoch finišovala v sudoch z agátového dreva.

Zdroj: Bushmills

​Nová pálenica by mala pokračovať v nastúpenom trende a bude vyrábať klasické miešané i single malt whiskey s tým, že dôraz chce klásť aj na pokračovanie v inováciách.

Už dnes sa môžeme tešiť na to, čo nové táto značka na trh írskej whiskey donesie.

Dvojité zlato pre novinku zo škótskej pálenice Glengoyne

Pálenica Glengoyne má dôvod na oslavu. Jej nová single malt whisky získala na tohtoročnej súťaži World Spirits v San Franciscu najvyššie ocenenie.