O tom, že výrobe whisky sa stále veľmi darí, svedčí ďalšia novootvorená pálenica. No a kde inde, ako na slávnom škótskom ostrove whisky – Islay.

Pálenica Ardnahoe je tak už deviatym výrobcom whisky na ostrove Islay. Dnes na tomto ostrove pôsobia pálenice Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin a Laphroaig.

Prvá za posledných trinásť rokov

Výstavba novej destilérky a zákazníckeho centra stála viac ako 16 miliónov eur. Majiteľom je nezávislý „fľašovateľ“, spoločnosť Hunter Laing & Co. Pre tých, ktorým nie je tento pojem známy, nezávislý fľašovateľ (nie falšovateľ) je firma, ktorá vlastnú whisky síce nevyrába, kupuje ju ale v iných páleniciach a potom ju plní do vlastný fliaš, pod vlastnou značkou. Teraz však už bude mať Hunter Laing svoju vlastnú pálenicu, Ardnahoe. Ide pritom o prvú novootvorenú destilérku na ostrove Islay od roku 2005. Tvrdí to známy whisky portál scotchwhisky.com.

Nová pálenica sa nachádza na severovýchodnom pobreží ostrova Islay, v blízkosti páleníc Bunnahabhain a Caol Ila. Pýšiť sa môže panoramatickým výhľadom na susedný ostrov Isle of Jura.

Zdroj: Ardnahoe

Nové miesta i nový produkt

Aj napriek tomu, že pálenica Ardnahoe začala s produkciou destilátu už v októbri minulého roka a svoj prvý sud naplnili hneď na to, 9. novembra, oficiálne bola otvorená až v polovici apríla tohto roku. Stavať ju pritom začali koncom roka 2016. Ardnahoe očakáva, že ju každý rok navštívi okolo dvadsaťtisíc návštevníkov.

Spoločnosť Hunter Laing & Co. vytvorila vo svojom novom objekte 25 pracovných miest či už priamo vo výrobe alebo v návštevníckom centre. Pre Islay sa táto rodinná firma, ktorá patrí Stewartovi Laingovi a jeho dvom synom - Andrewovi a Scottovi - rozhodla pre svoje rodinné spojenie s týmto ostrovom a tiež pre veľký dopyt po whisky práve z tohto miesta. Stewart totiž ešte ako tínedžer pracoval v pálenici whisky Bruichladdich, ktorá sa nachádza na tom istom ostrove.

Zdroj: Ardnahoe

​Pálenica dnes disponuje dvomi medenými destilačnými kotlami, tzv. pot stills a vyrábať plánuje whisky s ovocným, krémovým a zároveň silným rašelinovým charakterom, nakoniec, ako je to typické pre všetky whisky z tohto ostrova. Whisky už dnes dozrieva v sudoch po sherry a bourbone.

Okrem toho však plánujú vyrábať aj whisky s nerašelinovým charakterom, teda unpeated whisky.

Zdroj: Ardnahoe

S rukopisom Jima McEwana

Destilát whisky Ardnahoe bol vytvorený v spolupráci so známym master distillerom Jimom McEwanom, ktorý je dnes už „len“ ambasadorom, teda akýmsi promo reprezentantom tejto novej pálenice. Jim predtým pôsobil ako master distiller v pálenici Bruichladdich. Čo je však zaujímavé – pálenica sľubuje niečo nové. Whisky, ktorá je destilovaná netradičným, veľmi pomalým spôsobom cez špeciálne zariadenie, tzv. worm tub. Používa ho ako jediná na ostrove Islay.

Pokiaľ v Ardnahoe vyrobia a do fliaš naplnia svoju prvú whisky, prejde ešte pár rokov. Podľa vyjadrení majiteľov sa nechcú nikam ponáhľať, záleží im totiž na kvalite. Jedine ňou sa môžu presadiť v silnej konkurencii kvalitných whisky. Do toho času si návštevníci pálenice môžu vychutnať exkurzie vo výrobni whisky a posedieť v štýlovej kaviarni či bare v tamojšom návštevníckom centre.

Kavalan: Oceňovaná whisky z ďalekého Taiwanu

Na tohtoročnom whisky festivale v Bratislave sme mali opäť možnosť ochutnať niekoľko zaujímavých whisky z celého sveta. Niektoré ma zaujali viac, iné menej. Jednou z tých, ktoré očarili moje chuťové poháriky bol taiwanský Kavalan.