Na tohtoročnom whisky festivale v Bratislave sme mali opäť možnosť ochutnať niekoľko zaujímavých whisky z celého sveta. Niektoré ma zaujali viac, iné menej. Jednou z tých, ktoré očarili moje chuťové poháriky bol taiwanský Kavalan.

Už pred pár rokmi som počul, že táto taiwanská whisky získala niekoľko svetových ocenení, ale nikdy som sa neodhodlal využiť možnosť ju ochutnať. No a kde inde ako na Whisky Festivale sa vám naskytne takáto možnosť? V minulosti som vsádzal na osvedčené škótske, prípadne írske whiskey, teraz sme sa s kamarátom rozhodli, že trochu zaexperimentujeme. Tak som ho presvedčil ochutnať práve Kavalan. A musím povedať, že sme urobili veľmi dobre.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​Zástupca Kavalanu nám predstavil možnosti a whisky z ich portfólia a my sme sa ho priamo opýtali na jednu najlepšiu, ktorú by nám odporučil. Jednoznačne nám ukázal na ich najoceňovanejšiu whisky, ktorou je Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength. Kým si túto konkrétnu whisky (chutila božsky a navyše aj úplne inak ako všetky ostatné, ktoré som doteraz ochutnal) predstavíme, poďme sa najskôr pozrieť na značku Kavalan ako takú.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​Jediná rodinná pálenica na Taiwane

Založená bola v roku 2005 ako vôbec prvá pálenica whisky v tejto exotickej krajine. Názov Kavalan vznikol zo starého pomenovania pre dnešnú provinciu Yilan, ktorá sa nachádza na severovýchode Taiwanu. Pre ostrov ako taký je charakteristická čistá voda a čerstvý vzduch, ktoré tvoria ideálne prostredie pre výrobu whisky. Navyše subtropické.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​Kavalan je splneným snom majiteľa pálenice Tien Tsai Leeho, ktorý už dlhšie sníval o výrobe taiwanskej whisky. Jeho sen sa mohol začať realizovať až po tom, čo Taiwan v roku 2002 vstúpil do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). V pálenici začali spolupracovať profesionáli zaoberajúci sa výskumom a vývojom (R&D), svetovo uznávaný master blender Ian Chang a renomovaný špecialista na whisky Dr. Jim Swan. Výsledkom ich destilačných a miešacích zručností je práve whisky Kavalan.

Iná ako ostatné

Ako som už spomínal, táto whisky je úplne iná. Čím? Práve svojim dozrievaním v subtropickom podnebí, ktoré dodáva tejto whisky jedinečnú chuť i arómu. Keby ste tento destilát vložili do úplne rovnakých sudov a nechali ho dozrievať napríklad v škótskom regióne Speyside a rovnaký destilát v rovnakých sudoch v provincii Yilan, výsledok by bol úplne odlišný. Klíma a prostredie, v ktorom whisky dozrieva robí vo výsledku veľmi veľa. Whisky tu zreje rýchlejšie ako v menej teplom prostredí.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​A ako Kavalan charakterizoval uznávaný a oceňovaný autor recenzií a článkov o whisky Dave Broom? „Vynikajúca whisky. Široká škála aróm. Sladké tropické ovocie, orchidey, vanilky a kokosu.“ Presne tak, takéto chute nájdete a pocítite, ak ochutnáte Kavalan. Samozrejme, s miernymi odchýlkami, podľa toho, ktorý Kavalan by ste degustovali. Pálenica ich totiž vyrába širokú škálu.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​Kavalan z rady Solist

My sa teraz ale pozrieme na jednu, ktorá ma zaujala najviac a osobne mi aj najviac chutila. Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength. Veľmi oceňovaná whisky. Získala tituly ako najlepšia single malt whisky na svete (2015) a tiež najlepšia ázijská single malt (2015) na World Whiskies Awards, z medzinárodnej súťaže International Wine & Spirit Competition v roku 2016 si odviezla zlato, na World Spirit Competition v San Franciscu si vybojovala dve zlaté medaily, a tak by som mohol vo výpočte pokračovať ďalej.

Zdroj: Kavalanwhisky.com

​Táto whisky prešla dvojitou destiláciou a dozrievala v sudoch z amerického dubu, v ktorých predtým odpočívalo barikové víno. Sud bol  pred plnením destilátom ešte raz vypálený, čo je unikátna technika, ktorú používajú práve v tejto pálenici. To všetko sa napokon odrazilo na výslednej aróme a samozrejme aj chuti tejto whisky.

A ako chutí?

Mix vanilky a karamelizovaného cukru, datlí, tmavej čokolády. Následne v nej môžete cítiť zrelé melóny a mango spolu s kiwi a zmesou citrusových plodov. Sladká, s výraznou dochuťou tropického ovocia.

Whisky bola plnená do fliaš v sudovej sile 59,4 % alkoholu.

Hľadajte Kavalan - modrá, je fakt veľmi dobrá.

Začína sa nová éra škótskej z Vysočiny

Pálenica whisky Balblair prichádza s novinkou. Presnejšie so štyrmi. Už v apríli spustí do predaja štyri single malt whisky s označením veku. Podľa majiteľov pálenice zo spoločnosti Inver House Distillers ide o začiatok novej éry.