Pálenica Bruichladdich zo škótskeho ostrova Islay plánuje opäť investovať. Tentokrát do vlastnej sladovne. Tú má dnes len málo výrobcov škótskej whisky, väčšina využíva externé zariadenia.

Odkedy Bruichladdich v roku 2012 kúpila spoločnosť Rémy Cointreau, do tejto pálenice investovala viac ako 25 miliónov eur a približne rovnakú čiastku plánuje preinvestovať do roku 2024, s cieľom posilniť jej pozíciu na trhu.

Najväčší zamestnávateľ

Dnes je pálenica Bruichladdich najväčším súkromným zamestnávateľom na ostrove. Zamestnáva 80 ľudí a novou investíciou chce ešte viac zvýrazniť svoje lokálne zameranie. Jej cieľom je vyrábať všetko zo surovín z ostrova a priamo na ostrove Islay. Už dnes na výrobu whisky používajú 42 percent jačmeňa, ktorý je vypestovaný priamo na ich vlastnej ostrovnej farme. Následne je však prevážaný do mesta Inverness na škótskej pevnine, kde sa z neho v spoločnosti Bairds Malt vyrába slad. To znamená - jačmeň sa namočí, nechá sa naklíčiť, potom sa usuší až mierne opraží. No a samozrejme, v prípade tejto konkrétnej whisky aj poriadne nadymí spaľovaním rašeliny. Potom sa schladí a prevezie na ďalšie spracovanie naspäť do pálenice Bruichladdich.

Zdroj: Bruichladdich

V budúcnosti všetko doma

Práve toto prevážanie hore dolu a spracúvanie jačmeňa na slad už ale v budúcnosti bude prebiehať priamo v Bruichladdichu. Len pre informáciu, väčšina páleníc dnes nemá svoju vlastnú sladovňu a využívajú tie externé. Vlastnú má približne len desať výrobcov whisky v Škótsku, čo je menej ako desať percent. Vlastná sladovňa je síce drahšia ako externá, ale práve Bruichladdich patrí k tým páleniciam, ktoré si potrpia na tradičnom spôsobe výroby whisky.

Zdroj: Bruichladdich

Nové sklady na dozrievanie

Keďže pálenica chce zvýšiť objem produkcie vlastného jačmeňa z Islay, nakúpila ďalších 30 akrov pôdy v blízkosti svojho areálu. No a keďže whisky Bruichladdich potom dozrieva v sudoch priamo na ostrove, majitelia už investovali do výstavby dvoch nových skladov a ďalšie štyri pribudnú v najbližších rokoch.

Zdroj: Bruichladdich

Inovácie sú vítané

Okrem toho, že je pálenica Bruichladdich známa tým, že si potrpí na tradičné formy výroby whisky, nebráni sa inováciám, ktoré považuje za prospešné. Tak napríklad, už dnes sa zapája do šetrenia energiami a pracuje s rekuperáciou tepla. Najnovšie sa rozhodla ísť ešte ďalej a využívať obnoviteľné zdroje energie. Momentálne uvažujú nad možnosťami využitia prílivovej energie, vodnej energie alebo energie, ktorá by pochádzala z biomasy.

Tak či onak, whisky z pálenice Bruichladdich patria k najlepším a najoceňovanejším na svete. Ak ste ešte neochutnali, urobte tak.

Zdroj: Bruichladdich

Začína sa nová éra škótskej z Vysočiny

Pálenica whisky Balblair prichádza s novinkou. Presnejšie so štyrmi. Už v apríli spustí do predaja štyri single malt whisky s označením veku. Podľa majiteľov pálenice zo spoločnosti Inver House Distillers ide o začiatok novej éry.