Keď niekde vo whisky bare postavíte na barový pult viacero fliaš whisky a medzi ne zaradíte aj fľašu Octomoru, neprehliadnete ju. Zaujme čiernou nepriehľadnou farbou a svojim štíhlym tvarom. Rovnako to platí aj o jej chuti.

Ak do degustačných pohárikov nalejete niekoľko rôznych whisky, garantujem vám, že značka Octomore, z dielne pálenice Bruichladdich, sa zaručene stane stredobodom pozornosti a rozprúdi dlhotrvajúce debaty. Je brutálne dymová, rašelinová, silná. A napriek tomu jemná a nesmierne kvalitná. Možno aj preto pálenica Bruichladdich pomenovala svoju poslednú sériu tejto skvelej single malt whisky „Dialogos“, alebo po našom Dialóg. Táto obľúbená špeciálna whisky vyvoláva vášne a dialógy medzi jej konzumentmi. A zaručene aj výmeny názorov medzi jej fanúšikmi a hejtermi.

Zdroj: Bruichladdich

​Sériu Octomore Dialogos tvoria štyri edície tejto whisky: 09.1 so silou 156PPM, 09.2 so silou 156PPM, 09.3 so silou 133PPM a TEN YEARS (10 rokov) so silou 167PPM. Pre tých čo nevedia, PPM určuje silu fenolov (phenols part per million), teda silu rašelinovosti a dymovosti whisky. No a práve Octomore je najviac rašelinová (peated) whisky na svete s najvyšším množstvom fenolov. Niektorí znalci ju nazývajú aj fenolovým monštrom. Samozrejme, v dobrom.

Poďme si teraz ale bližšie predstaviť posledný prírastok do rodiny zo série Dialogos. Je ňou Octomore TEN YEARS Dialogos. Táto limitovaná edícia whisky z ostrova Islay je výsledkom hravosti odborníka, ktorý sa stará o dozrievanie whisky. Miešajú sa v nej viaceré single malt z tejto pálenice, ktoré dozrievali v rôznych sudoch. Je iná, ako všetky ostatné vydania whisky Octomore doteraz. Časť z nej dozrievala v sudoch po koňaku (31 %), časť v sudoch po bourbone (20 %), časť po portskom (37 %) a časť v panenských dubových sudoch. Zvyšných 12 % whisky v závere ešte dozrievalo desať rokov v troch rôznych variantoch dubových sudov. Je to komplikované, ale kto povedal, že miešanie whisky je jednoduchá vec? Samozrejme, že nie je! Ide o alchýmiu, za ktorou stoja roky a roky skúseností.

Zdroj: Bruichladdich

​​Nová „oktomorka“ je vyrobená čisto zo škótskeho sladového jačmeňa, ktorý bol zožatý v roku 2007 a vydestilovaná bola v roku 2008. Desať rokov dozrievala na ostrove Islay vo vyššie spomínaných sudoch. Naplnených bolo 12-tisíc fliaš, whisky v nich je nefiltrovaná a neprifarbovaná. Sila alkoholu v nej je 56,8 %. Cena za 0,7 l fľašu by sa mala pohybovať od 177 eur, záleží však aj od ciel a daní v jednotlivých krajinách.

Whisky Octomore mnohí milujú, iní nenávidia. My, fajnšmekri sa však tešíme na každý nový prírastok do jej rodiny.

Zdroj: Bruichladdich

​Degustačné poznámky

Charakter whisky je pomerne hlboký a výrobca uvádza, že spojenie jednotlivých častí vyústilo v celok, ktorý je oveľa lepší, než jednotlivé whisky, z ktorých novinka vznikla.

Vôňa – je bohatá, cítiť v nej čokoládu, tabak, dym, koža. Ďalej v nej môžeme nájsť známky vanilkového pudingu a kvapku hruškovej šťavy.

Chuť – zahrievajúca, korenistá. Varené víno, koža a tabak, práškový cukor. Všetko toto je zabalené v zemitom rašelinovom dyme. Suchá na podnebí.

Záver – tu môžeme nájsť známky dubu, kokosu, tabaku a vanilky, no a samozrejme dym. Veľa dymu.

Farba nápoja je zlatohnedá.

Škótska whisky predstavila svoj špeciálny rad pre cestovanie

Výrobca škótskej whisky Tamdhu predstavil špeciálnu whisky, ktorá je určená výhradne na predaj v duty free shopoch na letiskách svetových metropol.