Výrobca škótskej whisky Tamdhu predstavil špeciálnu whisky, ktorá je určená výhradne na predaj v duty free shopoch na letiskách svetových metropol.

Súčasťou tzv. Tamdhu Travel Retail range sú dve whisky: Ámbar a Oloroso Cask Matured Gran Reserva First Edition. Pálenica Tamdhu zo škótskeho regiónu Speyside je známa tým, že jej whisky zrie výhradne v dubových sudoch po sherry.

Zdroj: Tamdhu Distillery

​Z histórie

Značka Tamdhu vznikla v roku 1897, keď sa dali dohromady viacerí podnikatelia, ktorých cieľom bolo vytvoriť najlepšiu whisky na svete. Dali dokopy peniaze (na dnešné pomery okolo 20 miliónov libier) a začali svoje sny premieňať na realitu. Snažili sa, aby všetko robili najlepšie ako vedia a s najlepšími, ktorí existujú. Na výstavbu pálenice si najali najlepšieho vtedajšieho architekta Charlesa C. Doiga a našli aj najlepšie miesto, na brehu rieky Spey. Na zariadenie pálenice použili najvyspelejšie technológie aké sa dali v tom čase zohnať.

Zdroj: Tamdhu Distillery

​Nevyhli sa zatvoreniu

V roku 1949 prešla pálenica modernizáciou, ktorej cieľom bolo uľahčiť prácu ľuďom, ktorých zamestnávala. Spoločnosť napríklad nakúpila francúzsky vynález, tzv. Saladinove boxy, ktoré vo whisky priemysle slúžia na spracovanie sladového jačmeňa. V 70-tych rokoch minulého storočia, počas rastúceho dopytu po whisky, dokúpila pálenica ešte štyri destilačné kotle, aby mohla zvýšiť svoju produkciu. Zlé časy pre Tamdhu nastali v roku 2010, keď museli brány pálenice zavrieť, aby ich ale znovu otvorili v roku 2012. Spoločnosť Ian Macleod Distillers prinavrátila pálenici Tamdhu jej zašlú slávu a to tým, že začala vyrábať kvalitnú whisky presne v rovnakých intenciách, ako to robili zakladatelia pálenice. Používali rovnaký proces výroby a držali sa aj ich vášne pre dozrievanie v dubových sudoch po sherry. Dnes pálenica Tamdhu vyrába whisky, ktoré dozrievajú výhradne v najkvalitnejších dubových sudoch po sherry.

Zdroj: Tamdhu Distillery

​Dve novinky

Výsledkom ich práce sú aj dve, už spomínané whisky, patriace do exkluzívnej rady pre travel retail. Prvá z nich, Ámbar, je 14-ročná single malt whisky s výrazným vplyvom sherry a charakteristickou jantárovou farbou. Práve podľa sfarbenia dostala táto whisky meno Ámbar, čo je po španielsky jantár. Účinok pozostatkov sherry, ktoré sa uložili v dubovom dreve, dodáva tejto whisky komplexnú chuť a extra jemnosť. Vo vôni whisky Ámbar cítiť oriešky, pomarančový krém a sladké sušienky s príjemným korením. Chuti dominuje malina a citrusy, karamel a perník. Záver je pomerne dlhý, charakteristický ovocnou chuťou, ktorej ako ináč dominuje sherry. Jej cena za 0,7 l fľašu by sa mala hýbať v okolí 80 eur.

Zdroj: Tamdhu Distillery

​Druhá whisky z tejto rady je Oloroso Cask Matured Gran Reserva, prvé vydanie. Ide tiež o single malt whisky, tentokrát však bez označenia veku. Na rozdiel od Ámbar boli na dozrievanie tejto whisky použité najkvalitnejšie sudy po Oloroso sherry zo španielskeho regiónu Jerez, ktoré sú mimoriadne drahé. Navyše whisky Gran Reserva je nefiltrovaná, čo jej dodáva iný charakter. V aróme tejto whisky je cítiť mandľovú karamelku, citrus a klinček. Chuti dominuje sladkosť, jemné korenie a drobné ovocie. Vo finiši cítiť krásne vyváženú škoricu, vanilku a horkú čokoládu. Cena sa pohybuje na úrovni 170 eur, čo nie je málo.

Ak sa teda v najbližšej dobre chystáte niekde letieť, pohľadajte na letiskách túto whisky a ochutnajte ju. O tom ako chutí, je najlepšie sa presvedčiť na vlastnej koži.

Zabudnutá whisky z netradičného miesta

Nový Zéland či Austrália nepatria k tradičným miestam na výrobu whisky. Aj napriek tomu sa nedávno objavili whisky, pochádzajúce z tohto kontinentu. Presnejšie z bývalej pálenice Wilowbank na Novom Zélande.