Nový Zéland či Austrália nepatria k tradičným miestam na výrobu whisky. Aj napriek tomu sa nedávno objavili whisky, pochádzajúce z tohto kontinentu. Presnejšie z bývalej pálenice Wilowbank na Novom Zélande.

Asi nikoho neprekvapí, že za destiláciou whisky na opačnom konci sveta stoja opäť Škóti. Práve ich príchod na Nový Zéland v roku 1830 znamenal aj začiatky destilácie aqua vitae u protinožcov. Množstvo Škótov sa usadilo v regióne Otago, a aj kvôli tomu práve tu najviac prekvital whisky priemysel až do roku 1870. V tom čase však vláda prijala viaceré obmedzujúce opatrenia, ktoré napokon spôsobili koniec výroby whisky.

Opätovné znovuzrodenie nastalo v 50. rokoch 20. storočia a tiež neskôr, v r. 1974, keď rodina Bakerovcov otvorila pálenicu Willowbank (označovanú aj ako Wilson´s Distillers) v meste Dunedin a začala produkovať whisky s názvami Wilsons a 45 South.

Zdroj: The New Zealand Whisky Company

​V 80. rokoch minulého storočia kúpila túto pálenicu kanadská spoločnosť Seagrams. Pálenici sa darilo a jej single malt whisky Lammerlaw (pomenovaná podľa tamojšieho pohoria) bola veľmi cenená. V roku 1997 však Seagrams predala Willowbank austrálskej pivárskej spoločnosti Fosters. Tá predala jej destilačné kotly na ostrov Fiji, kde v nich začali destilovať rum.

Z produkcie pálenice Willowbank sa však zachovalo 400 barelov whisky (1 barrel je 190-200 l sud). Tie kúpila spoločnosť The New Zealand whisky, ktorá ešte s touto whisky pracovala a jej výsledky sa dostavili v podobe niekoľkých zlatých medailí z medzinárodnej súťaže World Spirits v San Franciscu.

Zdroj: The New Zealand Whisky Company

​Novozélandská spoločnosť vyrobila a do fliaš prednedávnom naplnila exkluzívnu kolekciu whisky pre celosvetového predajcu whisky The Whisky Exchange. Jednou z týchto whisky je 18-ročná miešaná whisky, ktorej súčasťou je aj whisky z dnes už nefungujúcej pálenice Willowbank. Ide o výbornú a komplexnú whisky, ktorá dozrievala najskôr v sudoch po bourbone a neskôr v dubových sudoch po novozélandskom víne. Charakteru tejto whisky dominujú tóny hrozienok, ananásu, jahôd, masla a karamelu. Jej cena? Od 155 eur za fľašu.

Jej sestrou je aj 29-ročná single malt, rovnako exkluzívne plnená pre The  Whisky Exchange. Ide o whisky, ktorá pochádza rovnako z Willowbank distillery a destilovaná bola v roku 1988. Jej cena sa pohybuje na úrovni 545 eur za 0,7 l fľašu. Do predaja bolo vpustených len 206 fliaš tejto exkluzívnej whisky so silou alkoholu 55,3 %. Na trhu sa tak pravdepodobne dlho neohreje.

Whisky Monkey Shoulder stále najobľúbenejšou medzi barmanmi

Najpredávanejšia a najtrendovejšia. Tak vidia svetoví barmani škótsku whisky Monkey Shoulder. Informáciu priniesol magazín Drink International.