Každý fanúšik historickej ságy Vikingovia vie, kto bol Flóki. Po Ragnarovi Lothbrokovi snáď druhá najvýraznejšia postava celej série. Bol to práve staviteľ lodí Flóki, ktorý odišiel so skupinkou ľudí žiť na dovtedy nepoznaný ostrov Island.

Aj preto sa nie je čomu čudovať, keď whisky z ostrovu Island nesie práve meno tejto historickej postavy. A Flóki existoval aj v skutočnosti, nielen v slávnom seriáli z dielne History Channel. Volal sa Hrafna-Flóki Vilgerðarson a so svojou rodinou niekedy v 9. storočí skutočne prišiel na Island. Poďme sa však bližšie pozrieť na whisky, ktorá nesie jeho meno.

Zdroj: Flickr

​Už samotný fakt, že ide o whisky z tohto ostrova je zaujímavosťou. Ide totiž o prvú single malt whisky, ktorú na tomto mieste produkujú. Jej producentom je pálenica Eimverk, prvá a jediná na Islande, ktorá vznikla len v roku 2009. Nemenej zaujímavým faktom je to, že na výrobu svojej whisky používajú jačmeň, ktorý je vypestovaný výlučne na Islande počas krátkeho, ale intenzívneho leta.

Flóki je trojročnou single malt, presnejšie single grain whisky*, ktorú producent naplnil do fliaš v limitovanom množstve. V sudoch, v ktorých táto whisky dozrievala, predtým dozrieval ďalší produkt tejto pálenice, a tým je tzv. young malt, teda akási mladšia sestra whisky. Whisky totiž možno nazývať len ten produkt, ktorý dozrieval v dubových sudoch minimálne tri roky. Tak hovorí zákon.

Young malt z dielne Eimverku bol naplnený do úplne nových sudov z amerického dubu, takže prirodzeným a ekonomicky efektívnym rozhodnutím, že single malt Flóki bude dozrievať v sudoch práve po mladšej sestre. Výsledkom je whisky, ktorá má v sebe dostatočné množstvo vanilkových a karamelových tónov, s dostatočnou mierou jemnosti.

Zdroj: Eimverk distillery

​Každý fľaša Flóki single malt bola číslovaná ručne a osobne podpísaná šéfom pálenice, čo jej dodáva na špecifickosti. Toto, ako aj samotný pôvod tejto whisky jej dodávajú na jedinečnosti.

No a ako táto whisky z Islandu chutí? Keďže je mladá, je pomerne svetlá a nemá až takú veľkú hĺbku, akou disponujú staršie whisky. Cítiť v nej slivky a vanilku, škoricu a muškátový oriešok. Jej finiš je stredne dlhý a pomerne pikantný. Cítiť v ňom sušené citrusové plody a nové drevo.

Nakoľko ide o veľmi mladú pálenicu s mladými produktmi, bude zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať a meniť chuť tejto single malt jej starnutím, alebo prípadným experimentovaním v podobe jej dozrievania v rôznych typoch sudov.

*Single grain whisky – na rozdiel od single malt, ktorá je vyrábaná v jednej pálenici a výhradne zo sladového jačmeňa je single grain vyrábaná aj z iných obilnín, ako len zo sladového jačmeňa. Slovo single však rovnako signalizuje, že ide o whisky z jednej pálenice.

Vzácny špeciál oslavuje 20. výročie znovuotvorenia pálenice

Pálenica škótskej whisky Benromach naplnila 184 dekantérov raritnej single cask whisky z roku 1978. Whisky z jediného suda, ktorý bol zapečatený pred 40 rokmi je pripomienkou 20. výročia obnovenia výroby v tejto pálenici z regiónu Speyside.