Pálenica škótskej whisky Benromach naplnila 184 dekantérov raritnej single cask whisky z roku 1978. Whisky z jediného suda, ktorý bol zapečatený pred 40 rokmi je pripomienkou 20. výročia obnovenia výroby v tejto pálenici z regiónu Speyside.

Brány v Benromachu sa znovuotvorili v roku 1998, po pätnástich rokoch odmlky.  Tento rok teda oslavujú znovuzrodenie a rozhodli sa ho osláviť takouto skvelou whisky, ktorú je možné kúpiť v krásnom reprezentatívnom obale.

Benromach 1978 pochádza zo sudu č. 2608 a obsahuje 56,3 % alkoholu. Má hlboký zlatý odtieň a vôňu medu, vanilky a ovocia.

A ako chutí? Keďže ju bude môcť ochutnať skutočne len málokto, bude musieť stačiť fantázia. Podľa oficiálnych degustačných poznámok z pálenice má táto 40-ročná whisky chuťové známky hrušky a kiwi s čokoládou a korením a s jemným dotykom rašeliny na povrchu.

Zdroj: Benromach distillery

​Šéf pálenice Keith Cruickshank o tejto exkluzívne whisky hovorí:

„Počas štyridsiatich rokov, kým dozrievala v sudoch po sherry, vytiahla z dreva neuveriteľnú hĺbku, charakter a chuť. Zatiaľ čo táto whisky dozrievala, pálenica zažívala rôzne životné etapy a premeny. V roku 1983 bola zatvorená a ležala ladom až do roku 1993, keď ju kúpila rodina Urquhartovcov. Otvorili ju v roku 1998 a odvtedy znovu vyrába kvalitnú whisky.“

Zaujímavosťou pálenice Benromach je to, že patrí medzi jednu z mála, ktorá vyrába whisky tradičným spôsobom, nie pomocou moderných technológií. Takmer všetky procesy prebiehajú tak ako v minulosti a ručná práca je tu stále veľmi cenená.

Zdroj: Benromach distillery

​Benromach 1978 je na trhu od 5. decembra 2018 a odporúčaná predajná cena za fľašu je 1 410 eur. Ceny sa samozrejme môžu líšiť od miestnych daní a ciel.

Dá sa povedať, že ide o zberateľský kúsok, ktorý bude slúžiť skôr na prípadné ďalšie obchodovanie v budúcnosti, než na príležitostné popíjanie. Cena exkluzívnych whisky stále stúpa, ktovie za koľko ju bude možné predať o nejakých 20-30 rokov?

Intenzívne sladká škótska finišovala v panenských sudoch

Pálenica Glen Moray predstavila svoju novú single malt whisky „fired oak", ktorá je inšpirovaná rastúcou popularitou bourbonu.