Pálenica Glen Moray predstavila svoju novú single malt whisky „fired oak“, ktorá je inšpirovaná rastúcou popularitou bourbonu.

Glen Moray Fired Oak alebo inými slovami „vypálený dub“ je 10-ročná single malt whisky, ktorá dozrievala v sudoch po bourbone a na konci ešte aj v silne vypálených panenských sudoch z amerického dubu. Práve to spôsobilo, že táto whisky má intenzívnu chuť. Navyše je veľmi jemná.

Šéf pálenice Graham Coull tvrdí, že

ich zámerom bolo vytvoriť whisky, ktorá čerpá zo sladkosti bourbonu bez toho, aby prebili typický charakter whisky Glen Moray.

Podľa americkej legislatívy musí bourbon dozrievať vo vypálených panenských dubových sudoch. Panenské sudy sú také, ktoré ešte predtým neboli použité na skladovanie či dozrievanie alkoholu, sú teda úplne nové. Takéto sudy dodávajú nápoju intenzívnejšie chute než tie, ktoré už boli použité. Podľa Coulla je použitie čerstvo vypáleného dubového sudu na finišovanie whisky práve o posilňovaní jej chutí a nie o hľadaní iného charakteru.

Zdroj: Glen Moray Distillery

​A čo whisky dodáva panenský dubový sud? Podľa odborníkov zintenzívňuje už existujúce chute vanilky a korenia, ktoré pochádzajú z dozrievania whisky v sudoch po bourbone.

Glen Moray Fired Oak je okrem toho charakteristická aj tým, že sa v jej výrazne sladkej chuti nachádzajú poznámky horkej čokolády, náznak dymu a opečenej vanilky.

Pálenica škótskej Glen Moray touto novinkou reaguje na zvyšujúci sa záujem spotrebiteľov o americký bourbon. Podľa štatistík sa v posledných rokoch jeho spotreba vo Veľkej Británii zvýšila o sedem percent.

Novinka je do fliaš plnená so 40-percentným obsahom alkoholu. Do predaja by sa mala dostať už v nasledujúcich dňoch a jej cena sa bude pohybovať okolo 45 eur. Minulý mesiac pálenica predstavila ďalšiu whisky – Glen Moray Cider Cask Finish, čo je prvá škótska, ktorá dozrievala v sudoch po cideri.

Nedolámte si jazyk pri vyslovovaní: Stiùireadair z pálenice Bunnahabhain

Milovníci whisky vedia, že škótska z ostrovov je iná, ako škótska z pevniny. Whisky z ostrovov je známa tým, že je ťažšia, dymová, rašelinová. Spôsobené je to najmä sušením sladu v miestnosti, kde sa kúri rašelinou.