Milovníci whisky vedia, že škótska z ostrovov je iná, ako škótska z pevniny. Whisky z ostrovov je známa tým, že je ťažšia, dymová, rašelinová. Spôsobené je to najmä sušením sladu v miestnosti, kde sa kúri rašelinou.

Na ostrovoch je chronický nedostatok stromov na palivové drevo. Práve preto si domáci museli poradiť a ako palivo na vykurovanie začali používať vysušenú rašelinu. Ide v podstate o mix suchej zeminy, pozostatkov machov, trávy a stromov, akýsi predstupeň uhlia. Takéto palivo sa na škótskych ostrovoch veľmi často používa práve na sušenie sladového jačmeňa, ktorý zákonite nasaje dymovú rašelinovú arómu, čo vo výsledku pripomína arómu našej údeniny. To sa zákonite prejavuje aj na výslednej chuti whisky z ostrovov. Jedným dychom však treba dodať, že táto whisky je zároveň jemná a veľmi chutná. Uprednostňujú ju najmä znalci whisky alebo ľudia, ktorí whisky pijú pravidelne a majú už čo-to odskúšané.

Zdroj: Bunnahabhain

​Novinka z dielne Bunnahabhain

Whisky z ostrovov spoznáte podľa jej označenia na etikete. Asi najznámejším škótskym ostrovom, na ktorom funguje viacero známych páleníc je ostrov Islay. No a jednou z páleníc, ktoré na ostrove produkujú kvalitnú škótsku je aj značka Bunnahabhain. V tomto článku sa budeme venovať jej poslednému prírastku do rodiny tejto whisky a tou je Stiùireadair. Tento jazykolam, pochádzajúci zo škótskej gaelčiny sa vyslovuje ako „stjú rádur“ a v preklade znamená kormidelník.

Zdroj: Bunnahabhain

​Etiketa fľaše veľa napovedá

Keď sa pozriete na etiketu fľaše, nájdete na nej niekoľko dôležitých informácií. Pod názvom whisky môžete vidieť nápis Islay Single Malt Scotch Whisky. Prví slovo Islay označuje pôvod whisky, teda fakt, že sa vyrába na ostrove Islay. Už to by malo naznačovať, že pôjde práve o spomínanú rašelinovú ostrovnú whisky. No a označenie single malt znamená, že táto whisky je vyrobená zo sladového jačmeňa v jednej pálenici. Z etikety tiež vyčítame jej obsah alkoholu, ktorý je v tomto prípade 46,3 %.

Zdroj: Bunnahabhain

​Ako chutí „kormidelník“

Whisky Stiùireadair má poloslaný pobrežný nádych a je mierne nasladlá po sherry a sušenom ovocí. Táto ostrovná škótska z dielne pálenice Bunnahabhain je súčasťou limitovanej edície a je poctou, ktorou výrobca dáva hold kormidelníkom. Jeho podobizeň je zobrazená na každej etikete fľaše tejto značky. Nie je len obyčajným symbolom whisky, ale odkazom na minulosť, na pôvod, históriu. Bez kormidelníkov by ostrov nebol nikdy osídlený, takže práve oni sú dôležitou súčasťou histórie tejto značky.

Pri výrobe Stiùireadairu boli vybraté sudy s whisky, v ktorých predtým skladovali sherry. Senior Blender pálenice potom zmiešal whisky rôzneho veku a z rôznych skladov, aby vytvoril výsledný produkt, ktorý predstavuje typickú pobrežnú whisky Bunnahabhain s nezameniteľnou sherry arómou.

Degustačné poznámky k whisky Stiùireadair

  • Farba: Jantárovo zlatá
  • Vôňa: Sušené ovocie, krémový karamel s náznakmi slanosti, vanilky, orechov a trochou korenia
  • Chuť: Jemná krémová s ovocným vplyvom, morskou soľou, krémovým karamelom, náznakmi orechovou a jemným korením
  • Záver: Dlho pretrvávajúci s chuťou po sušenom ovocí

Návšteva pálenice zmení váš pohľad na whisky

Ak plánujete výlet do Škótska alebo do Írska, zaraďte do svojho cestovného itineráru aj návštevu pálenice whisky. Budete bohatší o nezabudnuteľný zážitok, ktorý zmení váš pohľad na tento nápoj.

Zdroj: Bunnahabhain