Ak plánujete výlet do Škótska alebo do Írska, zaraďte do svojho cestovného itineráru aj návštevu pálenice whisky. Budete bohatší o nezabudnuteľný zážitok, ktorý zmení váš pohľad na tento nápoj.

Boom lacných leteniek, s ktorými sa dá doletieť aj do metropol Škótska či Írska, nám všetkým dáva možnosť zažiť niečo, čo sme doteraz možnosť zažiť nemali. Návšteva niečoho veľmi špecifického, ako napríklad návšteva pálenice whisky, môže výrazne obohatiť klasický výlet, ktorý tradične prebieha túlaním sa po bežných turistických atrakciách. Zmeniť tento zabehaný systém pritom vôbec nie je náročné. Stačí si vyhľadať informácie na internete a do plánu cesty zahrnúť aj menej tradičnú atrakciu. Pálenicu whisky.

Zdroj: Glen Moray

​Boom whisky priemyslu

V Škótsku dnes existuje viac ako 120 páleníc whisky, v Írsku okolo tridsať páleníc whiskey. Takže si je z čoho vyberať. Ak sa vám nechce cestovať hlbšie do škótskeho alebo írskeho vnútrozemia (čo by bola chyba), odporúčam si nájsť niečo v okolí mesta, v ktorom sa budete nachádzať. Ak si informácie vopred nezistíte sami, pomôcť vám môžu aj turistické a informačné centrá, ktoré sa nachádzajú v každom väčšom meste. Určite vám veľmi ochotne poradia, kde sa dá o výrobe whisky niečo zaujímavé dozvedieť a tiež niečo nezabudnuteľné vidieť na vlastné oči.

Práve teraz je doba, keď sa whisky priemyslu celosvetovo veľmi darí. Stále vznikajú nové a nové pálenice, svoju výrobu obnovujú aj tie, ktoré boli dlhé roky zatvorené. Ľudia po celom svete whisky milujú a kupujú ju.

Zdroj: Glen Moray

​Prečo navštíviť pálenicu whisky?

Whisky je v Škótsku a Írsku súčasťou histórie, s jej výrobou sú spojené tisícky rodín a samozrejme je veľmi dôležitým exportným produktom týchto krajín do celého sveta. Výroba whisky je veľmi zaujímavý proces a aj preto sa nemožno čudovať tomu, že je využívaný aj v turistickom ruchu. Whisky je v týchto končinách jednoducho fenoménom, národným bohatstvom, kultúrnou i spoločenskou tradíciou, ekonomicky dôležitým artiklom a pre mnohých aj zmyslom života.

Zdroj: Glen Moray

​Čo tam môžete vidieť

Vstupom do pálenice sa razom ocitnete v inom svete. Dýcha na vás história, cítite zaujímavé vône, vidíte zapálených ľudí, ktorí sa po celý svoj život venujú len tejto práci. Aj preto je jej výsledok taký dokonalý a vy ho budete môcť samozrejme vnímať všetkými zmyslami. Samozrejme, aj ochutnať!

Ešte predtým však budete môcť spoznať celý proces výroby – od mletia jačmeňa, cez výrobu kvasu až po destiláciu alkoholu. Následne môžete v niektorých páleniciach vidieť aj výrobu alebo opravu sudov a uskladňovanie destilátu na ich niekoľkoročné dozrievanie. O všetkom vám domáci veľmi radi a veľmi pútavo porozprávajú. Navždy vám v pamäti ostanú tie zvuky, vône, obrazy.

Zdroj: Glen Moray

​Výsledkom bude fakt, že sa na všetko budete pozerať inými očami. Zrazu pochopíte veci, ktoré ste doteraz nevnímali. Aj tú lásku a vášeň. Trpezlivosť. Kvalitu. Ak sa teda chystáte na výlet týmto smerom, nezabudnite jednu pálenicu zaradiť do svojho programu. Neoľutujete.

Chcete spoznať krásy Škótska? Vyberte sa na whisky túru

Ak vám o „elixíre života" začne v čarokrásnom prostredí Škótska rozprávať miestny mudrc, nečakajte tajnú jaskyňu so životodarným prameňom, ale whisky. O ušľachtilom nápoji, ktorý sa teší kráľovskému uctievaniu, sa teraz môžete dozvedieť viac v úchvatnej scenérii škótskej vysočiny vďaka stopätnásť míľ dlhej prehliadke.