Spoločnosť Diageo, ktorá okrem iného vlastní aj niekoľko značiek whisky oznámila ešte na jar tohto roku renováciu viacerých návštevníckych centier v jednotlivých páleniciach. Nezostalo len pri slovách, tie sa postupne menia na skutočnosť.

Investícií v tejto podobe sa dočkajú štyri pálenice, ktoré predstavujú štyri najvýznamnejšie regióny Škótska a sú významnými producentmi whisky. Ide o Cardhu z regiónu Speyside, Caol Ila z ostrova Islay, Clynelish z regiónu Highlands (Vysočina) a Glenkinchie z regiónu Lowlands (Nížina).

Medzi značkami, ktoré dostanú investičnú injekciu od svojej „matky“ bude aj Caol Ila, pálenica whisky reprezentujúca ostrovy a ostrovnú whisky. Tá je známa najmä svojou rašelinovou a silnejšou dymovou príchuťou. Zástupcovia pálenice už podali potrebné dokumenty na transformáciu návštevníckeho centra príslušným orgánom samosprávy.

Zdroj: Whisky.com

​Nové návštevnícke centrum bude vytvorené v priestoroch skladu pálenice a bude obsahovať nový bar s výhľadom na záliv a tiež novú lávku, ktorá prepojí centrum a areál pálenice ponad strechu skladu. Pribudnú aj nové parkovacie plochy pre zákazníkov.

Pálenica Caol Ila bola postavená v roku 1846 a jej vlastníkom bol Bullock Lade. V roku 1927 ju odkúpila firma DCL, dnešná spoločnosť Diageo. Pôvodná destilérka bola zbúraná v roku 1972, aby ju nahradila nová, ktorá začala produkovať whisky o dva roky, neskôr, teda v roku 1974.

Caol Ila je známa tým, že viac ako storočie dodávala single malt whisky pre značku Johnie Walker a „Johniemu“ dodávala práve ten jeho známy, dymový charakter.

Zdroj: Whisky.com

​Podľa predstaviteľov pálenice sa plánovanie a výstavba uskutočňujú v úzkej spolupráci s miestnymi obyvateľmi a všetkými zainteresovanými stranami, medzi ktoré patria aj miestne orgány štátu a samosprávy.

„Veríme, že táto investícia nebude dobrou správou len pre samotnú pálenicu, ale aj pre celý whisky priemysel v Škótsku a jeho priaznivcov priamo na ostrove Islay“, povedal manažér zákazníckeho strediska Caol Ila Leigh Aitken.

Minulý mesiac spoločnosť Diageo predložila plán renovácie ďalšej pálenice, Glenkinchie.

Návšteva pálenice zmení váš pohľad na whisky

Ak plánujete výlet do Škótska alebo do Írska, zaraďte do svojho cestovného itineráru aj návštevu pálenice whisky. Budete bohatší o nezabudnuteľný zážitok, ktorý zmení váš pohľad na tento nápoj.