O kreatívnom Oobahovi Butlerovi sme už písali a to v súvislosti so sfalšovanou identitou módneho návrhára. Dnes vám priblížime, ako si tento nezávislý novinár otvoril a úspešne prevádzkoval neexistujúcu reštauráciu.

Odkedy bol Oobah platený za falošné hodnotenia reštauráciami, ktoré nikdy nenavštívil, vŕtala mu v hlave myšlienka, ako otestovať silu internetového feedbacku naplno. V apríli minulého roka dostala táto myšlienka konkrétnu podobu a Oobah si otvoril fiktívnu reštauráciu s názvom The Shed at Dulwich.    

Kôlnička v Dulwichi

Poďme spolu navštíviť priestory The Shed (v preklade kôlnička, šopa). Nachádza sa na juhu Londýna v štvrti Dulwich s bližšie nelokalizovanou adresou a vstup je len na objednávku. Útulná, domácka, jedinečná, exkluzívna sú prívlastky, ktoré fiktívna reštaurácia dostáva. Ako inšpiráciu na koncept celého projektu Oobahovi poslúžil záhradný domček, v ktorom býva. Útulná jednoizbová kôlnička so zanedbanou záhradkou, ale plná potenciálu.  

Zdroj: Vice

Webstránka reštaurácie je aktívna dodnes a o jedálnom lístku sa dočítate: ”namiesto jedál, naše menu pozostáva z nálad.” Z online menu nás oslovili makaróny so syrom podávané v bavlnenej miske či ingrediencie “rozobraného” gulášu podávane so šálkou teľacieho čaju. Webstránka obsahuje aj fotky najlepších výtvorov tajomného šéfkuchára. Čo na obrázkoch vyzerá ako lákavý krabí koláč alebo kávový dezert boli pri fotení perfektne naaranžované vône do záchoda s penou na holenie.  

Pozrite si galériu

​The Shed sa dostáva na vrchol  

Za pomoci Oobahových priateľov a ich dôveryhodne napísaných recenzii sa The Shed pomaly dostáva na vrchné priečky najlepšie hodnotených reštaurácii v Londýne. Hodnotenia náladového menu vyzerali aj takto: “Vybral som si “Nadržaný” a neostal som sklamaný.”

Oobahov telefón neustále zvoní a emailová schránka sa zapĺňa objednávkami na oslavy narodenín, výročí a dokonca aj rezervácii na Vianočnú večeru. Taktiež rastie počet ľudí, ktorí chcú v Shed-e pracovať, promotérske firmy sa snažia vypátrať adresu, aby mohli Oobahovi zaslať vzorky svojich produktov a dostane aj ponuku od okresného výboru presťahovať sa do nových lukratívnych priestorov.

Zdroj: Vice

​Čoraz viac PR agentúr chce The Shed reprezentovať a v Dulwichi sa začínajú schádzať skupinky pátrajúcich ľudí. Exkluzivita a tajomnosť útulnej reštaurácie priťahuje čoraz viac pozornosti a Oobah dostáva upozornenie od Trip Advisoru: 89 tisíc pozretí za posledný deň a desiatky záujemcov dožadujúcich sa adresy.    

Prvého novembra to The Shed at Dulwich dotiahne na prvé miesto v hodnotení na Trip Advisore. Oobah si uvedomí, že ide naozaj do tuhého a musí s pravdou von. Pred odhalením tajomstva, že The Shed nikdy v skutočnosti neexistoval a jedna sa o internetový hoax, si ale neodpustí jeden posledný úlet...

Galavečer v záhradnom štýle

Presne tak, Oobah sa rozhodne The Shed otvoriť! Z množstva čakajúcich na rezerváciu si náhodne vyberie hostí, ktorých pozve na press večeru. Jedlo a nápoje sú zdarma (Oobah sa nechce dostať do problémov so zákonom, keďže na prevádzkovanie reštaurácie nemá žiadne oficiálne povolenie), hostia ale musia súhlasiť s prítomnosťou médií.

Ostáva par hodín do otvorenia a mini záhradka potrebuje poriadnu dávku roboty. Spolu s kamarátmi rozmiestňuje Oobah niekoľko stolov a stoličiek, záhradných svetiel, ohrievačov a ohrádku so živými sliepkami. Na výpomoc má aj čašníčku, DJ-a a profesionálneho kuchára, s ktorým sa rozhodnú podávať hotové jedlá z mikrovlnky ozdobené jedlými kvetinami a dúfať v najlepšie.

Zdroj: Vice

​Je čas otvoriť. Oobah privádza hostí so šatkami cez oči, aby lokalita Shed-u ostala naďalej v utajení. Keďže sa jedna o press večeru, hostia poskytujú rozhovory a sú jednoducho nadšení! Dokonca aj dvojica mužov večeriacich na streche domčeka. Sáčková polievka, ohrievané lazane aj tajomný dezert podávaný v hrnčekoch zanechá u hostí ten najlepší dojem.

“Toto jedlo mi pripomína niečo z detstva,” hovorí jeden, “určite toto miesto všetkým odporučíme,” zhodnú sa všetci.  

Z Oobaha sa po odhalení pravdy stala za noc mediálna hviezda. Poskytol desiatky rozhovorov pre rôzne média a niektorých ľudí asi aj poriadne nahneval dokázaním, ako ľahko potlačia vlastné zmysly a pravdou sa pre nich stanú internetové recenzie.

Sfalšoval vstup na parížsky týždeň módy: Prezentoval sa s úplne neznámou značkou

Získať vstup na parížsky týždeň módy je snom mnohých začínajúcich návrhárov rovnako ako aj módnych kritikov a sociálnych influencerov. Angličan Oobah Butler sa rozhodol sfalšovať svoj vstup na toto prestížne podujatie požičaním si identity neexistujúceho návrhára. ​Oobah pôsobí ako nezávislý prispievateľ medzinárodných magazínov a internetových portálov a jeho popularita neustále rastie.

Zdroj: Vice