Škótska pálenica whisky Annandale predstavila jedinečnú single malt whisky Man O´Sword, ktorú predáva v exkluzívnych fľašiach. Dizajnu fľaše dominuje meč. Prečo?

Whisky Man O´Sword bola inšpirovaná silou kráľa – bojovníka. Ide konkrétne o 7. grófa z Annandale, vodcu škótskych bojovníkov vo víťaznej bitke pri Babbockburne v roku 1314. Bol to snáď najslávnejší kráľ – bojovník spomedzi všetkých – Robert the Bruce. 

Sila kráľa Roberta

Vo fľaši sa teda, podľa výrobcov tejto whisky nachádza jeho sila. Kto sa jej napije, ožije v ňom duša bojovníka. Stačí však, keď budete bojovať len sami so sebou, nie s niekým iným. Pohárik dobrej whisky je totiž najlepší čas zamyslieť sa sám nad sebou a robiť smelé rozhodnutia do ďalšej budúcnosti. Podobne, ako to robil kráľ Robert.

Zdroj: Annandale Distillery

​Ako chutí

Nie je prekvapením, že na fľaši tejto škótskej je vyobrazený práve meč tohto kráľa. Viac nás však asi bude zaujímať jej obsah, ako samotný obal. Podľa degustačných poznámok, ktoré zverejnila pálenica na svojej stránke, je táto whisky charakteristická výraznými tónmi jemného dymu, opekaného suchára a čaju Darjeeling. Hneď za tým sa jej chuť otvára do príjemnej sviežosti, v ktorej prevláda príchuť tropického ovocia spolu s nektarinkou, melónom a mangom. Toto všetko podčiarkuje jej krémovosť, chuť vanilky a medu. Záver je dlhý, sladký, medovo-vanilkový s opätovným návratom rašelinového dymu a kože na úplnom konci.

Zdroj: Annandale Distillery

​Cena zodpovedá exkluzivite

Keďže ide o kráľovskú whisky, odporúča sa ju aj patrične konzumovať. Najlepšie z ťažkých kryštálových pohárov hodných kráľa. Tie pálenica ponúka tiež, dajú sa teda kúpiť. Whisky Man O´Sword má ale kráľovskú cenu. Fľaša stojí približne 337 eur. Snáď aj preto, že spolu s jej sestrou, whisky Man O´Words, pochádza len zo 188 sudov. Do fliaš ju plnili v sudovej sile, teda táto single malt nie je riedená. Každá fľaša má svoje vlastné číslo. Samozrejme, ich počet je tiež obmedzený. Len 10 zo spomínaných 188 sudov totiž použili na plnenie fliaš.

O pálenici

Annandale distillery (situovaná južne od mesta Glasgow) bola založená v roku 1836 a je podnikom, v ktorom sa kedysi vyrábala whisky Johnnie Walker. Je jednou z najstarších fungujúcich páleníc v Škótsku. V roku 2007 sa jej ujali noví majitelia, ktorí ju zachránili a zrekonštruovali po dlhej prestávke, keďže bola v roku 1918 zatvorená.  V roku 2014 začala znovu vyrábať single malt whisky, ktorá sa do predaja dostala v polovici tohto roka, na výročie 100. rokov od jej zatvorenia.

Whisky, s ktorou môžete platiť: Vzácny mok ukrytý v zlatej minci uznali ako oficiálnu menu

Na trh prichádza exkluzívna whisky, ktorá je výnimočná tým, že je zákonným platobným prostriedkom. Zlatá minca obsahuje zopár kvapiek najstaršieho nápoja sveta.