Whisky, s ktorou môžete platiť: Vzácny mok ukrytý v zlatej minci uznali ako oficiálnu menu

Na trh prichádza exkluzívna whisky, ktorá je výnimočná tým, že je zákonným platobným prostriedkom. Zlatá minca obsahuje zopár kvapiek najstaršieho nápoja sveta.

Prvýkrát v dejinách sa najkvalitnejší drahý kov spojil s cennou whisky.

Minca je vyrobená z 57 gramov 99,99 percentného čistého zlata. Limitovaných 300 kusov si určite nezamilujú len zberatelia, ostrovný štát v Tichom oceáne Tuvalu ich uznal ako oficiálnu menu.

​Uprostred mince sa nachádza malá kapsula s kvapkami slávnej whisky zo škótskej vysočiny - Old Vatted Glenlivet z roku 1862.
Old Vatted Glenlivet Zdroj: Lux Coin

Whisky minca je prvým kusom novej trojdielnej série spoločnosti Lux Coin – do ďalších umiestnia špeciálny rum a koňak.

Pozrite si galériu

​Spoločnosť je známa výrobou unikátnych fľašiek, umeleckých diel a hodiniek pre zberateľov. Pri realizácia tejto myšlienky jej pomáhala mincovňa Perth Mint, ktorá sa zaoberá drahými kovmi.

„Myšlienka umiestniť kvapku najstaršej whisky na svete do zlatej mince je nezvyčajná, ale naším mottom je realizovať nemožné a v tomto projekte to fungovalo skvele,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Lux Coin Lukasz Baranowski.

Obchodovanie so zlatom vymenili za obchodovanie s tekutým zlatom

Prečo obchodovať so zlatom, ak môžeme obchodovať s tekutým zlatom? Túto otázku si zaiste položil Švéd Christian Svantesson, ktorý sa rozhodol založiť prvý celosvetový, verejne obchodovateľný komoditný fond so single malt whisky - The Single Malt Fund.

Zdroj: Lux Coin