Íri a Škóti sa neustále dohadujú o tom, kto z nich objavil whisky. V tomto článku tento oriešok určite nerozlúskneme, ale čo už poznáme je fakt, v ktorej z týchto krajín sa nachádza viac páleníc whisky.

Keď sa pozeráme na mapy páleníc v Škótsku a v Írsku, do očí nám udrie jeden zásadný rozdiel. Kým v Škótsku existuje viac ako 100 oficiálnych páleníc whisky, v Írsku ich je podľa dostupných údajov do 30.

Počet páleníc však určite nevyjadruje kvalitu produktu. Vieme, že nielen Škóti, ale aj Íri vedia vyrobiť skvelú whisky. Všetkým sú známe írske whiskey ako Jameson, Tullamore D.E.W., Bushmills, či Redbreast. Ak máte ale pocit, že o škótskej whisky sa hovorí alebo píše viac, tak je to snáď aj kvôli neporovnateľnému počtu páleníc, ktoré produkujú svetovo obľúbenú „živú vodu“.

Zdroj: Glendalough Distillery

​Aby sme však írsku produkciu úplne neignorovali, tento článok venujem práve jej. Pozrieme sa na jednu mladšiu írsku remeselnú pálenicu whiskey, ktorá bola založená prakticky len nedávno, a to v roku 2011. Ide o The Glendalough distillery, ktorá sa nachádza v mestečku Wicklow. Založilo ju 5 priateľov, z ktorých každý do spoločného podniku priniesol iný vklad, čo ich ale spája, je vášeň pre whiskey.

Zdroj: Glendalough Distillery
Symbolom značky je Svätý Kevin, ktorý žil v 6. storočí a mal byť ďalším kráľom írskej provincie Leinster. Namiesto toho sa rozhodol opustiť šľachtu a začal žiť v horách. Nakoniec po 7 rokoch potulkov zakotvil v údolí Glendalough (Údolie dvoch jazier), kde založil kláštor. Stal sa v podstate mníchom, ale nie takým, akých poznáme z dnešnej doby. Jeho vášňou bola divočina, Boh a robenie vecí po svojom. Práve kvôli tomuto postoju sa rozhodol opustiť svet, v ktorom vyrastal a úplne zmeniť svoj život. Jeho krédom bolo robiť veci inou, vlastnou cestou, síce ťažšou, ale podľa neho správnou. Práve toto krédo si osvojila pálenica The Glendalough. A propo, Kevin, podobne ako ďalší mnísi v tom storočí začali s pálením destilátu, z ktorého sa vyrábala predchodkyňa dnešnej whiskey.

Zdroj: Glendalough Distillery

​Pálenica momentálne ponúka dve single malt:

7-ročnú a 13-ročnú Glendalough single malt whiskey.

Okrem whiskey je Írsko po celom svete známe aj kvalitným pivom, najmä stoutom a porterom. Pálenica sa preto rozhodla využiť popularitu írskeho piva a svoju 7-ročnú single malt whiskey nechala dozrievať v sudoch po porteri. To jej dodalo neskutočnú hĺbku s príchuťou tmavej čokolády. Na fľaši tejto whiskey uvidíte 7 krížov, ktoré symbolizujú 7 ťažkých rokov, ktoré sv. Kevin prežil v divokej prírode.

Zdroj: Glendalough Distillery

​Vôňa tejto whiskey je charakteristická karamelovými jablkami, tmavou čokoládou a vanilkovým krémom. Chuť je jemná, lahodná, cítiť v nej citrusy, kakao, karamel, varené ovocie, následne potom klinčeky a korenie. Záver je dlhý, charakteristický opekaným dubom a tmavou sladkou kávou.

Druhou single malt z dielne tohto remeselného liehovaru je 13-ročná Glendalough. Tu je potrebné upozorniť na fakt, že ide o víťaza súťaže World´s Best Irish Whiskey! Je prvou a doteraz jedinou írskou whiskey, ktorá dozrievala v sudoch zo vzácneho japonského dubu Mizunara, pochádzajúceho z ostrova Hokkaidó. Tento dub dodáva whiskey špecifické, nečakané a pomerne exotické tóny vanilky, santalového dreva a kokosu.

Zdroj: Glendalough Distillery

​Vôňa tejto vzácnej whiskey má tóny medových plástov, vanilky, marhule a citrusov. Chuť je zamatovo hladká, opäť v nej dominuje vanilka, fondán, broskyňa a marmeláda, nasledujú chute santalového dreva, škorice a orientálneho korenia. A záver? Údajne najdlhšia dochuť po mliečnej čokoláde akú ste kedy v ústach po írskej whiskey cítili.

Na zdravie!

Vianoce sú za rohom: A s nimi aj nová whisky Big Peat!

Aj keď sa to možno nezdá, Vianoce sú predo dvermi. Vianočný nákupný ošiaľ síce ešte nenastal, ale niektorí producenti whisky sa už na tento sviatok poctivo pripravujú. Jedným z nich je aj značka Big Peat, ktorá predstavila svoju limitovanú vianočnú edíciu whisky. Robí tak každý rok.