Aj keď sa to možno nezdá, Vianoce sú predo dvermi. Vianočný nákupný ošiaľ síce ešte nenastal, ale niektorí producenti whisky sa už na tento sviatok poctivo pripravujú. Jedným z nich je aj značka Big Peat, ktorá predstavila svoju limitovanú vianočnú edíciu whisky. Robí tak každý rok.

Big Peat Christmas Edition 2018 je rozpoznateľná hneď svojou etiketou. Je na nej známa postava rybára, ktorý na nás hľadí z každej fľaše whisky tejto whisky. Tentokrát je však zaodetý do červených šiat Santa Clausa s typickou bielou bradou. Možno túto whisky, donesie dolu komínom aj vám! Alebo nie? Možno kvôli jeho väčšiemu bruchu sa k vám jednoducho neprepchá, a tak si ju budete musieť zadovážiť pekne sami, vo whisky shope alebo predajniach s alkoholom. Veď na Vianoce, treba mať aj takéto zásoby!

Zdroj: Douglas Laing

Dymová a silná

Keďže ide o blended, teda miešanú whisky, jej obsah tvorí zmes whisky z rôznych páleníc zo známeho škótskeho ostrova Islay. Na etikete sa spomínajú Ardbeg, Bowmore, Caol Ila a Port Ellen. A výsledok je dosť silný. Obsah alkoholu v tejto limitovanej edícii, ktorá sa určite objaví na viacerých vianočných stoloch je úctyhodných 53,9 %. No a samozrejme, už názov značky Big Peat napovedá, že ide o rašelinovú, teda ťažšiu „dymovú“ whisky.

Zdroj: Douglas Laing

Whisky z nezávislého plnenia

Majiteľ značky Douglas Laing je známy ako nezávislý „fľaškovateľ“ whisky (angl. independent bottler), čo znamená, že do fliaš plní whisky z rôznych páleníc, pod vlastnou značkou, resp. vlastným názvom. Budúci rok však otvorí v Glasgowe vlastnú pálenicu, o čom sme vás informovali nedávno aj na našich stránkach. Súčasťou jeho portfólia je aj značka Big Peat, ktorá je štandardne plnená do fliaš v sile 46 % ABV, alebo v sudovej sile, v prípade tejto vianočnej edície. Whisky Douglasa Lainga majú ešte niečo spoločné: sú nefiltrované a neprifarbované.

Zdroj: Douglas Laing

Big Peat mení etikety

Zaujímavosťou tejto whisky sú neustále meniace sa etikety. Jedno je však stále rovnaké: je na nich zobrazená postava rybára, zmeny sa však týkajú jeho oblečenia. Ako som už spomínal, na vianočnej edícii je oblečený do kostýmu Santa Clausa, pre belgickú edíciu bol zase odetý do belgických národných farieb, pre taiwanskú edíciu stojí zase v tielku na pláži, v švajčiarskej edícii vidíme rybára držať v ruke šípom prepichnuté jablko ako pripomienka Williama Tella, slávnu legendu zo švajčiarskej histórie. A takto by som mohol menovať ďalej, ale tých zobrazení je veľmi veľa.

Na etikete ale až tak nezáleží, pre nás whisky fajnšmekrov je dôležitý obsah fľaše. Ja osobne si ju nechám až na Vianoce, pekne doma v teple si ju otvorím, trebárs k Trom orieškom pre popolušku.

Skupina Metallica prichádza na trh s whiskey zrejúcou pri metalovej hudbe

Metallica zistila, podobne ako George Clooney pri tequile, že aj s alkoholom sa dá poriadne zarobiť.