V procese, keď sa rozhodujeme akú sladovú whisky si mienime kúpiť a ochutnať, zvažujeme prirodzene viacero faktorov. Väčšinu z nás pravdepodobne najviac zaujíma chuťový profil whisky (či má ovocnú chuť, sladkastú, alebo rašelinovú, či skôr korenistú). Na niekoho platí značka, ďalší pozerajú na jej vek. A samozrejme dôležitá je aj cena. Rôzny je však aj obsah alkoholu a v tomto článku sa pozrieme práve naň.

Obsah alkoholu vo whisky ovplyvňuje jej chuťový profil. Vnímanie toho istého sladu pri rôznej sile alkoholu môže meniť intenzitu a rozsah chutí.

Ako je to s pomerom alkoholu vo whisky?

Sila whisky, ktorá sa plní do fliaš je buď už dopredu stanovená a dosiahnutá je riedením whisky s požadovaným množstvom vody, alebo sa do fliaš plní v sudovej sile (tzv. cask strength). V tomto prípade podiel alkoholu závisí na tom, ako dlho whisky v dubovom sude dozrievala. S dlhším dozrievaním whisky klesá aj podiel alkoholu v nej.

Zdroj: Tormore Distillery

​Prevažná väčšina whisky je do fliaš plnená so 40% obsahom alkoholu (uvádza sa ako ABV). Práve táto hodnota definuje škótska whisky ako minimum ABV. Ak by teda obsah alkoholu klesol pod 40% ABV, už by sme o škótskej whisky hovoriť nemohli. Ďalšou bežnou hodnotou, s ktorou sa pri whisky stretávame je 43% podiel alkoholu a tou je definovaná tzv. export strength, alebo sila whisky na export. Súvisí to s tým, že škótska whisky bola prirodzene exportovaná do celého sveta a v niektorých krajinách, ako napríklad v Južnej Afrike, zákon pre whisky stanovoval minimálnu hodnotu 43% ABV.

Dnes sa pomerne často stretávame so škótskou v rôznej sile. Napríklad v poslednej dobe sa bežne predáva whisky so silou 46%, čo súvisí s tým, že práve táto hodnota je minimum, aby sa mohla plniť do fliaš v nefiltrovanej podobe. Znamená to, že whisky, ktoré sú plnené do fliaš s podielom alkoholu nižším ako je 46% musia prejsť filtráciou, aby sa zabránilo vytváraniu zákalu tekutiny.

​Whisky v sudovej sile

Ak vidíte na fľaši whisky nápis „cask strength“, znamená to, že bola do fliaš, bez ďalšej úpravy, naplnená priamo zo sudov. A práve táto forma sa momentálne teší veľkému záujmu zákazníkov po celom svete.

Zdroj: Rémy Cointreau

​Podiel alkoholu mení chuť

Odborníci z jednotlivých páleníc tvrdia, že čím je obsah alkoholu vo whisky vyšší, tým je jej chuť intenzívnejšia a je v nej koncentrovaných viac príchutí, než vtedy, keď je obsah alkoholu nižší. Práve alkohol je totiž nosičom aromatických zlúčenín. Je to celkom zaujímavá „veda“. Rôzne aromatické látky sa uvoľňujú pri rôznej sile alkoholu. Bohatšie príchute ako napríklad chuť sušeného ovocia sú výraznejšie pri relatívne vyššom podiele alkoholu, príchuť citrusového ovocia zase pozorujeme pri nižšej sile whisky. Samozrejme, chuť závisí aj na iných faktoroch, líši sa od použitých sudov, dĺžky dozrievania a podobne.

Zdroj: Rémy Cointreau

Do silnejších single malt škótskych whisky odporúčajú znalci pridať dve-tri kvapky čistej vody, čím sa o niečo zníži sila alkoholu, ale na druhej strane sa whisky otvorí a uvoľnia sa z nej iné vône a chute ako pri neriedenej. Napríklad single malt whisky Tormore v sudovej sile vykazuje intenzívnu chuť pomarančovej marmelády. Ak ju však nariedite na silu 40% alkoholu tak sa stanú jej pomarančové tóny sladšími a sú navyše sprevádzané jemnými poznámkami karamelu a vanilky.​

Alkohol a dozrievanie whisky

Nový vydestilovaný alkohol dosahuje zvyčajne okolo 70% ABV. Následne sa zvykne zriediť s vodou na silu 63,5% a až potom sa plní do sudov, kde whisky dozrieva. Počas starnutia sa obe zložky, voda i alkohol zo sudov odparujú (tzv. anjelská daň), nakoľko sudy obsahujú póry a uložená tekutina v nich môže dýchať.

Prvých dvanásť rokov sa každoročne zo sudov odparia približne 2 percentá ich obsahu. Po tomto období sa odparovanie spomalí a ročne „zmizne“ už len asi jedno percento tekutiny. Keďže sa odparuje aj alkohol, ročne sila whisky v sudoch klesne približne o 0,5%. S klesajúcou mierou odparovania spomaľuje aj úbytok alkoholu.

Jack Daniel´s Bottled-in-Bond: Whiskey s puncom kvality

Kvalita whisky nebola v počiatkoch jej predaja otázkou dňa. Majitelia obchodov často kupovali whisky v sudoch, do ktorých pridávali farbivá alebo iné látky na zvýšenie tržieb z predaja. Zákazníci jednoducho neboli prioritou.

Zdroj: Whiskymag