Kvalita whisky nebola v počiatkoch jej predaja otázkou dňa. Majitelia obchodov často kupovali whisky v sudoch, do ktorých pridávali farbivá alebo iné látky na zvýšenie tržieb z predaja. Zákazníci jednoducho neboli prioritou.

​Iný prístup už vtedy (18.-19. storočie) mala značka Jack Daniel´s. Tá od roku 1895 začala svoju Tennessee whiskey plniť do typických, dnes už kultových štvorhranných fliaš. Jack chcel presne vedieť, čo je v každej fľaši, ktorá nesie jeho meno. Uvedomoval si, že najlepší spôsob ako predať jeho whiskey bol prísľub kvality.

Zdroj: Jack Daniel's

​Dva kroky pred konkurenciou

Dva roky po rozhodnutí Jacka Daniela schválila americká vláda zákon, tzv.  Bottled in Bond Act. Každá whiskey, ktorá získala od úradov certifikát kvality bola na fľaši špeciálne označená. Ak chcela pálenica takéto označenie získať, jej whiskey musela byť destilovaná v jednom liehovare počas jednej destilačnej sezóny a dozrievať minimálne 4 roky. Aj preto whiskey Jacka Daniela v tomto období slušne zarobila. Bola totiž dva kroky pred konkurenciou.

Aj 120 rokov neskôr je zákon Bottled in Bond dôkazom toho, že Amerika to s kvalitou whisky myslí vážne.

Zdroj: Jack Daniel's

​Pocta Jackovi

Edícia Jack Daniel´s Bottled-in-Bond whiskey z roku 2018 je poctou mužovi, ktorý veril kvalite svojej whiskey už od samého začiatku a na svojich fľašiach garantoval punc kvality ešte predtým, ako to vyžadovala vláda.

​Degustačné poznámky

Ako chutí táto novinka z dielne Jacka Daniela? Poďme sa pozrieť na jej degustačné poznámky, teda charakteristiku vône, chute a záveru. Vôňa má náznak škoricového cukru, pomarančovej marmelády, medu, banánov a náznak vanilky. Chuť je korenistá a intenzívna, rovnako v nej cítiť škoricu, čierne korenie a pomarančovú marmeládu s náznakmi hnedého cukru, ktorý je cítiť vtedy, keď pominie korenistosť nápoja. Ak do whiskey pridáte kvapku vody, ešte viac sa otvorí a prináša nádych sušeného ovocia. Záver je dlhý a korenistý. Celkovo je táto whiskey vyvážená a výborná.

Zdroj: Jack Daniel's

​Čo je vlastne Tennessee whiskey?

Vo federálnej legislatíve USA nie je ani zmienky o Tennessee whiskey, vymedzuje ju len zákon štátu Tennessee. Ide o straight bourbon whiskey vyrobenú výhradne na jeho území. Od bourbonu sa líši záverečnou výrobnou fázou – pred plnením do sudov sa filtruje cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia z dreva cukrového javora. Táto metóda filtrácie sa nazýva Lincoln County Process.

V meste, v ktorom sa nachádza liehovar Jack Daniel's, platí zákaz predaja alkoholu

Jack Daniel's je jednou z najznámejších značiek whisky na svete už viac ako 140 rokov. Za svoju celosvetovú slávu vďačí 50. rokom a celebritám ako Winston Churchill alebo Frank Sinatra. Legendárna whisky sa vyrába v mestečku Tennessee v Lynchburgu.