Whisky dnes už nie je doménou len krajín ako Škótsko, Írsko, či USA. Pálenice vznikajú aj inde. A aj na miestach, kde by to asi nikto nečakal.

Na severozápad od nórskej pevniny, už za polárnym kruhom, leží ostrov Myken. Na ňom sa nachádza doposiaľ najsevernejšie umiestnená pálenica na svete. Myken destilleri.
Zdroj: Myken Destilleri

​Prvá whisky po troch rokoch

Takmer pred tromi rokmi otvorila svoje brány a začala s výrobou ginu a whisky. Výroba ginu je v páleniciach whisky bežná. Ide najmä o finančný zdroj pálenice v čase dozrievania whisky. Dnes, po troch rokoch, uzrela svetlo sveta prvá sladová whisky z tohto ostrovčeka. Myken arctic single mal whisky.

Presne 28. decembra minulého roka dosiahol prvý naplnený 200 litrový sud vek troch rokov. Ide o sud z amerického dubu, ktorý bol predtým plnený bourbonom. Na úvod pálenica naplnila len asi 10 fliaš, ktoré boli na ochutnávku k dispozícii na nórskych whisky festivaloch.

Zdroj: Myken Destilleri

Výsledok dobrovoľníckej práce

Zaujímavosťou je však aj to ako pálenica vznikla. Je výsledkom činnosti, ktorú Nóri nazývajú "dugnad" a v preklade je to niečo, čo opisuje skupinu ľudí, ktorí na určitom projekte pracujú spoločne a dobrovoľne, bez nároku na odmenu. Takto vznikla aj pálenica Mykon destilleri. Výnimočné je, že sa im ju podarilo postaviť bez externých investorov, a teda nemajú žiadny dlh, ktorý by museli splácať.
Zdroj: Myken Destilleri
Základnou myšlienkou Myken Destilleri je priniesť život na tento ostrov. Kedysi mal až 150 trvalých obyvateľov, potom už len  6. Od chvíle, kedy začali pracovať na liehovare sa situácia začala otáčať. Na ostrove už dnes majú aj supermarket a rovnako aj veľmi peknú reštauráciu a bar v severskom štýle (Bruket Bord & Bar). A samozrejme plne funkčný whisky a ginový liehovar!
Zdroj: Myken Destilleri

​No a aká je Myken arctic single malt?

Jej vôňa je aromatická, stredne sladká, sladová s jemne jačmennými tónmi, tónmi čerstvých broskýň, zelených jabĺk a sušených kvetov. Cítiť v nej čerstvo pečený chlieb, vanilku, citrónovú kôru a pokosenú trávu. Jej chuť je bohatá a plná. Sladová a krémová. Pocítiť v nej môžte štipku bieleho korenia a sušených bylín, rovnako aj sladký a tmavý džem. Na konci má dochuť krémovej vanilkovej zmrzliny s chladnou karamelovou polevou. Na pozadí ešte ostávajú stopy mäty a bieleho korenia.

GlenAllachie predstavila svoju vlajkovú sadu whisky

Pálenica škótskej whisky GlenAllachie po prvýkrát vo svojej histórii uviedla na trh sadu svojej vlajkovej whisky. Ide o single malt whisky s označením veku.