Pálenica škótskej whisky GlenAllachie po prvýkrát vo svojej histórii uviedla na trh sadu svojej vlajkovej whisky. Ide o single malt whisky s označením veku.

GlenAllachie z regiónu Speyside v Škótsku donedávna patrila do portfólia spoločnosti Pernod Ricard, ale v roku 2018 ju odkúpila trojica nadšencov-malt master Billy Walker a jeho obchodní partneri Trisha Savage a Graham Stevenson. A práve oni sa rozhodli započať novú etapu tejto značky práve tak, že vyrobili vlajkovú sadu svojej whisky.
Zdroj: GlenAllachie

​Na trhu sa tak ocitli 4 nové single malt tejto značky. 10-ročná, 12-ročná, 18-ročná a 25-ročná. Špeciálne ich vyberal práve skúsený odborník na whisky a malt master pálenice Billy Walker, ktorý je zároveň výkonným riaditeľom spoločnosti, ktorá GlenAllachie vlastní.

Hovorí, že za výrobou tejto sady škótskej single malt sú mesiace a mesiace tvrdej driny a zároveň aj vášne s cieľom, aby sa GlenAllachie stala populárnou a vyhľadávanou sladovou whisky.

"V našich skladoch sa nachádza až 50-tisíc sudov, v ktorých whisky dozrieva. Niektoré z nich pochádzajú zo 70-tych rokov minulého storočia. Táto sada whisky bude distribuovaná tak na domáci ako aj svetový trh," 
prezradil Bill Walker na webe pálenice TheGlenAllachie.com.

Každá jedna z týchto whisky je neprifarbovaná a nefiltrovaná, do fliaš sú plnené v sile minimálne46 percent ABV.

GlenAllachie Single Malt 10-ročná

Zdroj: GlenAllachie

Vyjadruje túžbu B. Walkera ukázať svetu chuť, ktorá je charakteristická pre pálenicu tejto whisky. Do fliaš bola plnená v sudovej sile (teda bez riedenia na slabšiu) 57,1 %. Dozrievala v sudoch z amerického dubu, ktoré boli predtým plnené sherry Pedro Ximenez, Oloroso a tiež v panenských dubových sudoch (ešte predtým neplnených), čo whisky dodalo chuť medu, vanilky, karamelu, či marmelády s dotykom karibských korenín. Naplnených a na trh umiestnených bolo 12 tisíc fliaš tejto škótskej. Cena sa pohybuje okolo 66 eur.

GlenAllachie Single Malt 12-ročná 

Zdroj: GlenAllachie

Je srdcom vlajkovej sady pálenice. Je slabšia ako jej mladšia "sestra", plnená je v sile 46 % alkoholu. Rovnako dozrieva v sudoch po sherry Pedro Ximenez a Oloroso sherry a v panenských dubových sudoch, čo jej dodáva sladkastú chuť medu, marcipánu a banánov. Cena: 48 eur.

GlenAllachie Single Malt 18-ročná 

Zdroj: GlenAllachie

Vyjadruje ducha pálenice. Opäť dozrievala v sudoch po sherry a výsledkom je vyvýžená sladkastá chuť s náznakmi horkej čokolády. Plnená bola v limitovanom množstve 6000 fliaš a v sile 46 %. Cena: 104 eur.

GlenAllachie Single Malt 25-ročná

Zdroj: GlenAllachie

Vrcholový zážitok. Štvrť storočia dozrievania v sudoch po sherry (Pedro Ximenez a Oloroso) dodalo tejto whisky príchuť ananásu a čokolády, marmelády a jemného korenia. Naplnených bolo rovnako len 6000 fliaš, ktoré poputovali na trh do viac ako 28 krajín, podobne ako aj ostatné single malts z tejto rady.  Kúpiť ju môžete za  260 eur.

Každá whisky z tejto pálenice má na etikete nápis "Valley of Rocks", teda skalnaté údolie, čo je preklad galských slov Gleann Aileachaidh, teda dnešného názvu pálenice GlenAllachie.

Na škótskom ostrove Arran vzniká nová pálenica rovnomennej whisky

Nová pálenica whisky by mala spustiť svoju produkciu už na jar budúci rok. Na ostrove Arran by tak išlo o druhú pálenicu škótskej. Vlastniť ju bude rovnaký majiteľ.