Krásna čierna imidžová fľaša a úžasná whisky. Presne taká je škótska z pálenice Highland Park, ktorá nesie meno THE DARK. Tma.

Táto jedinečná single malt whisky zdieľa príbeh odvážnych vikingských bojovníkov, ktorí po dobytí anglických území zostali žiť v tejto krajine a ich potomkovia žijú aj v Škótsku až dodnes. Jedným z priamych potomkov bol aj zakladateľ tejto pálenice Magnus Eunson. Zaujímavosťou je, že táto špeciálna whisky má aj svoju mladšiu sestru THE LIGHT. Svetlo.

Zdroj: Highland Park Distillery

​Protiklady, ktoré sa priťahujú

Svetlo a tma sú síce protiklady, ale spoločne vytvárajú potrebnú rovnováhu. Jedno nemôže bez druhého existovať. Sú ako jing a jang z východnej filozofie. Svetlo a tma. Vytvárajú dokonalý a neustále sa opakujúci cyklus.

Zdroj: Highland Park Distillery

​Obe whisky sú vyrábané na ostrove Isle of Orkney, ktorý je súčasťou škótskeho súostrovia Orkneje. Sú oslavou striedajúcich sa období na ostrovoch. THE DARK oslavuje jeseň a zimu, zatiaľ čo THE LIGHT zase jar a leto.

Zdroj: Highland Park Distillery

​Tma

Dokonalá a jedinečná. Taká je whisky THE DARK. Ide o špeciálnu edíciu, v ktorej bolo naplnených len 28 000 fliaš. Apropo fľaša. Tá vás zaujme ihneď. Aj keby stála medzi stovkami ďalších. Je dizajnovým skvostom. Je čierna a nachádza sa na nej vystúpený obrázok draka, rovnako čiernej farby, ako samotná fľaša. Doplnená je len striebornou etiketou, na ktorej si môžete prečítať, že ide o 17-ročnú single malt whisky s obsahom alkoholu 52,9 %. Rúnske písmo, ktoré môžete na etikete vidieť odráža symboliku starého rezbárstva škótskych predkov – Vikingov na Orknejách.

Zdroj: Highland Park Distillery

​Ale poďme aj k obsahu fľaše. Táto 17-ročná single malt whisky dozrievala v európskych dubových sudoch po sherry, ktoré jej dodali arómu sušeného ovocia, orechov a bylín, ktoré neskôr prechádzajú do chutí, ktoré sú charakteristické tónmi zadymenej rašeliny. V chuti môžete okrem spomínaného sušeného ovocia cítiť aj náznaky škorice, pražených orechov, cédrového dreva i jemnú dymovosť, typickú pre whisky z ostrovov.

Cena fľaše sa pohybuje na úrovni okolo 218 eur.

Zdroj: Highland Park Distillery

​Raz Viking, navždy Viking

Pálenica Highland Park nevenovala Vikingom len túto edíciu whisky. Je ich viac. Vyrobila celú sériu whisky, ktorú nazvala Vikingskými legendami. Medzi ne patria aj whisky Valkyrie, Magnus, Sigurd, Ragnvald, Thorfinn, Einar, Harald a ďalšie. Niektorým fľašiam vdýchol svoju dušu aj dizajnér a umelec Jim Lyngvild, ktorý sa považuje za posledného dánskeho Vikinga. Jeho rodokmeň siaha až do 8. storočia.

Spoločnosť Diageo plánuje investovať desiatky miliónov eur do whisky turizmu v Škótsku

Množstvo turistov, ktorí dnes navštevujú Škótsko nevynechá návštevu páleníc whisky. Aj preto žne turizmus prepojený s whisky priemyslom v tejto dobe rekordné úspechy. Vzhľadom k tomuto faktu sa rozhodla spoločnosť Diageo, ktorá vlastní viaceré značky škótskej whisky, investovať milióny eur do modernizácie návštevníckych centier vo svojich liehovaroch.