Jedna z najlepších írskych whiskey - Redbreast - už onedlho spustí do predaja svoju limitovanú edíciu Redbreast Dream Cask. Ide o 32-ročnú single pot still whiskey, ktorá je prvou zo série plánovaných špecialít tejto značky z pálenice Irish Distillers. Pôjde však predovšetkým o whiskey pre zberateľov. 500 ml tejto dobroty bude stáť až 500 eur!

Dream Cask (sud snov) bol verejnosti predstavený už vlani formou on-line degustácie počas Svetového dňa Whisky 2017. Odvtedy sa jeho fanúšikovia a ďalší milovníci whisky dožadujú možnosti kúpy. Spoločnosť Irish Distillers ich volanie vypočula a 19. mája, na Svetový deň whisky, by mala spustiť predaj tohto zberateľského kúska. Kúpiť sa však bude dať len on-line, a to cez súkromný členský klub Redbreast. Irish Distillers patria do skupiny francúzskeho konglomerátu Pernod-Ricard.

Zdroj: Malty Mates

​A ako Redbreast zo sudu snov vlastne vznikal? V roku 1985 bola vydestilovaná single pot still whiskey uložená do sudov z amerického dubu, v ktorých predtým dozrieval bourbon. Po dozrievaní počas doby 26 rokov bol obsah sudov prečerpaný do sudov, v ktorých predtým dozrievala oloroso sherry a v nich whiskey pobudla ďalších 6 rokov. Výsledkom je veľmi jemná whiskey s náznakmi drevenej živice, chuťou po zrelom čerstvom ovocí a s veľmi vyrovnaným záverom. Ide vôbec o najstarší Redbreast, ktorý bol kedy uvoľnený do predaja.

Redbreast Dream Cask je plnený do fliaš v sile 46,5 % alkoholu. Spolu bude do predaja pustených presne 816 fliaš tejto vzácnej tekutiny. Zaujímavosťou predaja je, že whiskey nebude možné kúpiť v USA, nakoľko tamojšie zákony nedovoľujú predaj pol litrových fliaš whiskey.

Podľa odborníkov ide o jednu z najlepších whisky akú kedy vôbec pili.

Degustačné poznámky:

Vôňa: čerstvo leštené drevo, slivky, hrozienka a karamel, listy čokolády s mätou a kakao.

Chuť: Sladká a hustá, dobre vyvážená ovocím v úvode, potom sa mierne zmení na suchú a skombinuje s chuťou klinčeka a s korením – kardamónom. Zaslúži si veľmi veľkú pozornosť a je jednoducho wau!

Záver: Je dlhý, suchý a komplexný. 

Redbreast je írska pot still whiskey. Čo je vlastne pot still whiskey?

Pot still whiskey musí minimálne z tridsiatich percent obsahovať jačmenný slad a z ďalších najmenej tridsiatich percent nesladový jačmeň. Zvyšok zmesi tvoria ostatné nesladové obilniny. Všetky pomleté obilniny sa zmiešajú a zaparia. Skutočnosť, že sa pri zaparovaní (rmut) postupne zmieša jačmeň so sladom z jačmeňa, má veľký vplyv na chuťový rozdiel medzi írskou whiskey a škótskou whisky. Sladina sa následne prečerpá do zásobníka, ochladí sa a potom putuje do kvasnej kade, kde sa do nej pridajú kvasnice. Kvasením, ktoré obvykle trvá 5-8 dní, sa získa roztok s 6-11% alkoholu. Nasleduje destilácia v periodicky pracujúcom destilačnom prístroji (pot still), ktorá väčšinou býva trojstupňová. Tento postup spolu s oddeľovaním úkvapu (prvá časť destilácie) a dokvapu (posledná časť) a ich čiastočným vracaním do prvého kotla, vytvárajú charakteristické chuťové prejavy írskej pot still whiskey. Minimálne trojročné zrenie najčastejšie prebieha v použitých drevených sudoch, a to prevažne po bourbone a sherry, v menšej miere aj po madeire, malage, portskom, či burgundskom víne.

Jameson má novinku: 18-ročnú whiskey v plnej sudovej sile

Jameson Bow Street 18 je prvou whiskey z dielne tejto značky, ktorá je plnená do fliaš v sudovej sile a v takejto forme bude zároveň umiestnená na globálny trh.