Pre mnohých z nás je šálka kávy tá prvá vec, po ktorej ráno siahneme. Neskôr počas dňa sa k nej vraciame s nádejou, že nám pomôže odovzdať článok načas do požadovaného termínu a nezadriemať počas popoluďňajšieho pracovného stretnutia. Káva sa v týchto chvíľach odovzdanosti, dôvery a nádeje mení na najlepšieho priateľa.

Našli ste sa v tomto opise notorického konzumenta kávy? Ak áno, mali by ste držať krok so svetom kávových trendov. Káva už dávno nie je len čierno-biela. Z jednoduchého „s mliekom alebo bez“  sa od moderného človeka vyžaduje aj znalosť pokročilých techník prípravy kávy ako s filtrom alebo extrahovaná za studena a presný rozdiel medzi kapučínom, frapučínom, mocchalatte.

Kávový priemysel zažíva boom a nezávislé kaviarne u nás rastú ako huby po daždi. Ozaj, počuli ste už o „hubovej“ káve? Verte či nie, aj takýto produkt existuje a je na našom zozname šiestich kávových nápojov, ktoré siahajú za hranice všetkého, čo ste o káve doteraz vedeli.    

1. Káva Bulletproof

Pokiaľ vám pri pojme „nepriestrelná káva“ napadol klasický „smrťák“, uhádli ste na 50 percent. Je to čierna káva s pridaným olejom a maslom, kombináciou, ktorá má zlepšiť váš fyzický výkon ako aj funkciu mozgových závitov. Jej vynálezca a predajca Dave Asprey verí, že vďaka jej konzumácií sa dožije 180 rokov. Dave svoj produkt odporúča piť ráno nalačno a či už sú jeho účinky pravdivé alebo nie, je to výborný marketingový ťah, keďže tento nápoj ponúkajú nielen kaviarne ale aj fitness centrá.  

Bulletproof Coffee Zdroj: Twitter

​2. Hubová káva

Pamätáte si scénku z filmu Jedna ruka netleská a hlášku „to je normální houbovej čaj,“ keď sa Standa pýta Martiny, čo to vlastne pije? V podobnej situácií sa možno čoskoro ocitnete aj vy – niektoré kaviarne už ponúkajú zdravú hubovú kávu ako alternatívu tej klasickej. Horúci nápoj vyrábaný prevažne z huby Chaga podľa expertov dodá požadovaný „kafeínový kopanec“ a to bez vedľajších účinkov, akými sú nespavosť a stav úzkosti spôsobené nadmerným pitím kávy. My by sme to riskli, a vy?

Zdroj: Twitter

​3. Sódová šumivá káva

Pardon, čože? Pýtate sa, ako sme sa dostali do štádia, kde sa káva podáva šumivá? Možno vás prekvapíme, ale pre staršiu slovenskú generáciu je šumivá káva len návratom, žiadnou novinkou. Za socializmu nebolo neobvyklé miešať espreso s tonikom. Šumivej káve alebo tiež sódovej káve sa momentálne venuje v zahraničí veľa pozornosti a stala sa populárna prevažne medzi mileniálmi, ktorí sa rýchlo nadchnú pre všetko odkláňajúce sa od zaužívaných noriem. Tento osviežujúci kávový nápoj spájajúci za studena lúhovanú kávu, sódu a citrón, si ešte len začal budovať svoje miesto na trhu a my sme zvedaví, ako sa mu bude dariť. 

Zdroj: Tumblr

​4. Cold brew – káva lúhovaná za studena

O takejto káve ste už pravdepodobne počuli. Čo ste možno nevedeli je fakt, že sa lúhuje 16 až 24 hodín a jej prípravu treba určite prenechať profesionálom. Cold brew je populárna prevažne v krajinách s teplým podnebím a my sa jej rozhodne chystáme dať toto leto šancu, keďže jej plnú bohatú chuť odborníci chvália do neba.

Zdroj: Unsplash

​5. Netradičné latte

Pre najnovšie trendy čo sa týka príchuti latte (káva s našľahaným mliekom) stačí navštíviť Instagram. Na sociálnych sieťach prebieha doslova boj o to, kto vymyslí zaujímavejšiu kombináciu. Z virtuálneho sveta sa do reálnych kaviarní dostalo latte s kurkumou, s čajom matcha a netradičnou prísadou v podobe aktívneho uhlia. Kaviarne sa predbiehajú v tom, kto dokáže v šálke s kávou obsiahnuť čo najviac zdraviu prospešných látok a získať tak najviac zákazníkov a virtuálnych fanúšikov. Latte s kurkumou a matcha majú od nás vysoké hodnotenia a určite ich odporúčame vyskúšať. Na druhej strane z latte s príchuťou slaniny či sladkým zemiakom sa nám doslova točí hlava. Aj žalúdok.  

Zdroj: Unsplash

​6. Kávové kokteily

Tak to už áno! Zabudnite na lacnú kombináciu vodky s energetickým nápojom z hudobných festivalov a vstúpte do sveta sofistikovaných kokteilov pre dospelých. Najznámejší kávový kokteil je Espresso Martini, ktorý uzrel svetlo kokteilového menu v Londýne a pozostáva z vodky, espresa, kávového likéru a cukrového sirupu. Pre milovníkov kvalitného alkoholu ako aj kávy je dnes na trhu veľa produktov na výrobu tých najoriginálnejších kokteilov. Napríklad kávou ochutený Bourbon či Whiskey. Niektoré kaviarne zaradili do svojej stálej ponuky aj Bieleho Rusa či Old Fashioned, tradičné kokteily v netradičnom podaní – ako inak, s kávou.

Zdroj: Unsplash

​Vyskúšali ste už niektorú zo spomenutých káv alebo vás dnešný článok zaujal natoľko, že dáte niektorej v budúcnosti šancu? Napíšte nám do diskusie. 

Zrodenie vrecúškového čaju bola náhoda

Ak aj vy považujete vrecúškový čaj za pravý anglický produkt, mýlite sa. Jeho pôvod treba hľadať u istého Thomasa Sullivana, obchodníka z New Yorku, ktorý tento dnes už legendárny tovar vynašiel úplnou náhodou. V júni roku 1908 rozposlal Thomas Sullivan, zaoberajúci sa obchodovaním s čajom, pre svojich potenciálnych klientov malé vzorky.