Na nedávnom Whisky festivale v Bratislave som mal možnosť ochutnať whisky, ktorú na Slovensku zatiaľ nekúpite. Glenfiddich Project XX je znamenitou škótskou whisky z limitovanej špeciálnej edície pálenice Glenfiddich z mestečka Dufftown. Degustoval som toho viac, ale k tejto jednej som sa napokon vrátil. Okrem skvelej chuti ma totiž zaujal aj príbeh, ako táto jedinečná whisky vznikla.

Malt master pálenice Glenfiddich Brian Kinsman pozval pred časom do Dufftownu v škótskom regióne Speyside dvadsať expertov na whisky zo 16 krajín. Nikto nevedel, čo je dôvodom plánovaného stretnutia.

Prekvapenie na mieste

Keď všetci dorazili na miesto, zobral ich do trojposchodového skladu Conval Warehouse, kde na každom poschodí dozrieva asi tisíc sudov s whisky. A tu im prezradil svoj plán: Každý má nájsť ten pravý sud s whisky, ktorá je mu najbližšia. Trvalo dlhé hodiny kým každý z nich našiel whisky, ktorá mu najviac chutila. Veď si to predstavte: obrovský priestor s tromi tisíckami sudov s whisky a vy máte vybrať len jeden. Jeden jediný...

Zdroj: Rémy Cointreau

Whisky, ktorá prekvapila

Kinsman potom spojil všetkých 20 whisky z vybraných 20 sudov a vytvoril malú vzorovú várku, ktorá napokon prekonala aj jeho očakávania. Vznikla škótska tmavo zlatej farby, ktorá má v sebe charakter letného ovocia. Po ďalšej degustácii sa v jej chuti postupne objavujú aj ďalšie znaky typické pre rozmanitosť: cítite v nej cukrovú vatu, škoricu, mandle, sladkosť a bohatosť portského vína s jemným nádychom sladkého drievka. Je to skutočne vydarený produkt, ktorý v sebe spája typický charakter whisky Glenfiddich a osobnosť dvadsiatich expertov na tento nápoj z celého sveta.

Brian Kinsman dnes o svojom nápade hovorí:

Chcel som vytvoriť nepredvídateľnú whisky. Tradične sa totiž sudy na tvorbu každej sladovej whisky vyberajú a následne miešajú len jedným malt masterom. Teraz ich bolo 20. Ide o jedinečný experiment s osobitosťou tejto špecifickej whisky.“
Brian Kinsman Brian Kinsman Zdroj: Rémy Cointreau

​Najlepšia v pálenici

Výsledok je famózny. Akoby aj nie! Dvadsať finálnych sudov so špecifickou whisky, ktoré napokon splynuli v jednu ani nemôže chutiť inak ako úžasne.

A aká whisky je vlastne súčasťou výsledného a toľko chváleného produktu, ktorý viacerí označujú za najúžasnejšiu whisky, akú má táto pálenica vo svojom portfóliu? Prezrádza whisky expert spoločnosti Rémy Cointreau Václav Rout:

Od whisky dokončovaných v sudoch po portskom či bourbone, cez veľmi staré whisky, ktoré zreli v sudoch po sherry, až po whisky dokončované v nových sudoch z amerického duba, všetky sú širokou rodinou rozličného veku, chutí, vôní a osobitostí.
Zdroj: Rémy Cointreau

​​V Glenfiddichu sa experimentuje

Glenfiddich Project XX je treťou whisky z experimentálnej série tejto škótskej pálenice. Prvou bola Glenfiddich IPA, ktorá finišovala v sudoch po pive India Pale Ale (IPA). Druhou experimentálnou whisky, ktorú táto značka uviedla na trh bola Glenfiddich Winter Storm, ktorá finišovala v sudoch po kanadskom víne z ľadového hrozna. A už onedlho by mala svetlo sveta uzrieť aj úplná svetová novinka, ktorou bude dymová (peated) whisky Glenfiddich Fire & Cane. Ale o tej až niekedy nabudúce...

Známa írska whiskey predstavila novinku: Spája írsky charakter s karibským temperamentom

Nová Tullamore D.E.W. XO Cask vznikla ako pocta dávnym imigrantom z Írska. Tí už od 17. storočia stáli za vznikom tradície pálenia destilátov v oblasti Karibiku. Tradíciu pálenia írskej whiskey využili na založenie výroby nového produktu - karibského rumu. Prirodzene, vzhľadom na inú geografickú polohu zmenili základný výrobný produkt - z jačmeňa presedlali na cukrovú trstinu.