Nová Tullamore D.E.W. XO Cask vznikla ako pocta dávnym imigrantom z Írska. Tí už od 17. storočia stáli za vznikom tradície pálenia destilátov v oblasti Karibiku. Tradíciu pálenia írskej whiskey využili na založenie výroby nového produktu – karibského rumu. Prirodzene, vzhľadom na inú geografickú polohu zmenili základný výrobný produkt – z jačmeňa presedlali na cukrovú trstinu.

Whisky priemysel dnes naberá na obrátkach. Po celom svete vznikajú nové pálenice a konkurencia rastie. Aj preto sa musia výrobcovia whisky viac obracať a prinášať stále nové a nové nápady, ktoré sa zároveň budú líšiť od iných. Na tejto vlne inovácií vznikla aj nová Tullamorka, ktorá posledných 14 týždňov finišovala v sudoch po karibskom rume Demerara.

Malt Master spoločnosti William Grant & Sons Brian Kinsman jazdil dva roky po Karibiku a hľadal optimálny rum, ktorý by sa vhodne spojil s tradičným charakterom írskej Tullamore D.E.W. Experimentoval, skúšal, testoval. Dovtedy, až kým nenarazil na pálenicu na brehu rieky Demerara v Guyane v Južnej Amerike. Tam si dal vyrobiť rum podľa vlastnej receptúry a nechal ho dozrievať v sudoch po bourbone.

Keď sa dubové sudy dostatočne ´zarumovali´ dal ich obsah odčerpať a previezol ich do pálenice v írskom meste Tullamore. Dovezené sudy potom naplnili tradičnou 4 až 7-ročnou whiskey Tullamore D.E.W., ktorá je zmesou troch typov írskej whiskey – obilnej, sladovej a irish pot still. Samozrejme, 3-krát destilovanou. Po niekoľkých týždňoch zrenia sa výsledný produkt naplnil do fliaš.

Výsledok je znamenitý. Pochvaľuje si ho aj herec Martin Mňahončák.

Zdroj: Remy Cointreau
Veľmi mi chutí írska whiskey a veľmi rád si vychutnám aj kvalitné rumy. Spojenie dvoch mojich obľúbených nápojov nemohlo dopadnúť inak, ako na výbornú,

prezradil obľúbený umelec. Whiskey s príchuťou Karibiku si vychutnal tak čistú, ako aj vo forme miešaného nápoja.

Obe verzie boli znamenité,“

povedal s úsmevom.​

A ako vlastne chutí?

Spájajú sa v nej sladkastá chuť tropického ovocia a teplé korenisté chute. Aróma novej Tullamorky má výrazné vanilkové a dubové tóny prelínajúce sa s citrusom, zrelými banánmi a jemným korením. Jej chuť v ústach zanecháva príjemný krémový pocit sprevádzaný príchuťou karamelu, banánov, datlí a hrozienok. Tullamore D.E.W. XO Carribean Rum Cask Finish má žiarivú jantárovú farbu.

Zaujímavá je aj etiketa tejto novinky na fľaši. Je inšpirovaná starožitnými karibskými obchodnými mapami, pečiatkami v pasoch a cestovateľskými časopismi.

Zdroj: Remy Cointreau

​Tullamore D.E.W. XO Carribean Rum Cask Finish je inšpirovaná novou celosvetovou kampaňou „The Beauty of Blend“, čo v preklade znamená krása splynutia. Jej zmyslom je vyzdvihnutie krásy miešania. Miešania troch typov írskej whiskey, ale aj miešania tradícií, charakterov, národov, ľudských osudov.

Pálenica Tullamore pri výrobe whiskey neustále experimentuje. Naša novinka je jedným z viacerých nápaditých výsledkov našej práce v rámci kampane The Beauty of Blend. Okamžite nás očarila svojou originalitou,“

tvrdí John Quinn, svetový ambasádor značky Tullamore D.E.W.

Úspech novej Tullamorky na seba nenechal dlho čakať. Niekoľko týždňov po svojom uvedení na trh získala titul whisky inovátora – Icons of Whisky Brand Innovator of the Year 2017.

Matthew McConaughey prichádza s vlastným alkoholom: Predstavil svoj bourbon

Po Georgeovi Clooneym, Ryanovi Reynoldsovi a Conorovi McGregorovi tu máme ďalšie meno, ktoré vstupuje do sveta obchodu s alkoholom. Dámy a páni, privítajte americkú whisky od Matthewa McConaugheya.