Vlákna inšpirované pavúčím hodvábom, plniace kapsule a umelá inteligencia - to je dôkaz, že aj návrhári pneumatík majú fantáziu!

Tlačová správa, ktorú sme dostali o koncepte pneumatiky GoodYear, je natoľko zaujímavá a tak veľkolepá, že ju musíme zverejniť. Aj keď v dohľadnej budúcnosti nie je takmer vôbec reálna. Začnime s videom a potom sa pokúsime analyzovať to, čo sme videli:

Koncept pneumatiky, ktorá v takejto podobe zatiaľ neexistuje a takmer určite nebude existovať, nám ukazuje, akým technickým riešeniam sa dnes výrobca venuje a ako bude pravdepodobne vyzerať vývoj pneumatík v budúcnosti. Videli sme to už aj predtým, ale s trochu menej divokými nápadmi.

Tieto bezvzduchové pneumatiky, ktoré sú v podstate obručami s dezénom natiahnutými na pružnú konštrukciu rámu, sa dokážu z plniacej kapsuly umiestnenej v strede kolesa dopĺňať tekutinou, ktorá vytvorí nový dezén počas jazdy. A to nie iba jeden typ, ale podľa potrieb užívateľa. Pružnejší pre vodičov v mestách, úspornejší na diaľniciach a ďalšie. Týmto spôsobom je možné dosiahnuť aj výmenu zimných a letných pneumatík: do kapsuly sa pridá nová náplň, ktorá nejakým spôsobom stečie po povrchu pneumatiky a nahradí predchádzajúci dezén. Ako sa to presne deje, vo videu neukázali.

Reálne môžeme tento koncept prirovnať k bezvzduchovým pneumatikám (s ktorými neexperimentuje len GoodYear, ale aj Michelin, Hankook a ďalší). Aj pavúčí hodváb vznikne skôr či neskôr, priemysel sa už dlho snaží vyvíjať tento skutočne úžasný nový materiál. Rovnako ako pneumatika šitá na mieru potrebám užívateľa, ktorá bude skutočnou revolúciou v tomto odvetví.

Zdroj: YouTube