Pri skúmaní slnečnej sústavy je jedným z dôležitých faktorov schopnosť lokalizovať vodu, ktorá môže byť využitá na pitie aj na výrobu paliva. NASA v uplynulom týždni zverejnila mapu Marsu, na ktorej sú vyznačené miesta, kde by mala byť pod povrchom dostupná voda v zmrznutom stave.

Vedci vytvorili mapu povrchu červenej planéty, zobrazujúcu miesta, kde by sa mala vyskytovať voda v tuhom skupenstve. V niektorých lokalitách by mala byť len 2,5 centimetra pod povrchom, čo znamená, že bude pre prípadných budúcich návštevníkov ľahko dostupná. Chladné farby na mape predstavujú miesta, kde je ľad bližšie k povrchu, zatiaľ čo v oblastiach s teplými farbami sa nachádza hlbšie.

Kde je pod povrchom zmrznutá voda? Zdroj: NASA / JPL-Caltech / ASU

​Voda tesne pod povrchom

Ak by sa potvrdili doterajšie domnienky, znamenalo by to veľmi ľahkú dostupnosť životodarnej kvapaliny na tejto planéte. K jej získavaniu by nebola potrebná vrtná súprava, ale stačili by nepomerne jednoduchšie nástroje. "K ťažbe ľadu by nebolo potrebné rýpadlo. Mohli by ste použiť lopatu," povedal vedúci štúdie Sylvain Piqueux.

Hľadanie zásob ľadu je dôležité predovšetkým z pohľadu plánovaných misií s ľudskou posádkou. Voda je relatívne ťažká a do vesmíru ju možno prepraviť len v obmedzenom množstve. V týchto lokalitách by napríklad mohla vyrásť základňa, ktorú chce na Marse vystavať SpaceX.

O tom, že je na Marse voda v pevnom skupenstve, vieme prinajmenšom od roku 2008. Vtedy prítomnosť ľadu vo vzorke pôdy potvrdila robotická sonda Phoenix, ktorá úspešne pristála na povrchu planéty v polárnej oblasti Vastitas Borealis.

​K čomu je mapa dobrá?

Pohľad pod povrch Marsu poskytuje predovšetkým prehľad o tom, kde sa na tejto planéte nachádzajú miesta vhodné pre pristávanie misií s ľudskou posádkou. Navyše je možné, že pod vrstvou ľadu bude dostupná voda aj v kvapalnom stave.

Dáta boli získané pomocou dvoch družíc, obiehajúcich okolo červenej planéty: Mars Reconnaissance Orbiter a Mars Odyssey. Pri hľadaní ľadu boli napríklad analyzované snímky po dopadoch meteorov, ktoré odhalili, čo sa skrýva pod povrchom.

Veľké plány má v tomto smere NASA, ktorá chce do roku 2024 pristáť s astronautmi na Mesiaci. Sama tento krok označuje ako "odrazový mostík na ceste k vyslaniu ľudí na Mars". Piqueux k tomu povedal: "Pokračujeme v zbere údajov o ľade na Marse a vyhľadávaní najlepších miest pre pristátie astronautov."

Zdroj: CNC