Návrhárka interiérov Christina Levenborn zo švédskej nábytkárskej spoločnosti IKEA pomohla vedcom zariadiť vnútorné priestory Mars Desert Research Station (MDRS), teda stanicu v mohavskej púšti v Utahu, ktorá sa snaží čo možno najvernejšie simulovať podmienky panujúce na červenej planéte.

Výsledok práce jej tímu je prekvapivo podobný domu, čo môžete nájsť v obchodoch IKEA tu na Zemi: nastaviteľné stoličky, stohovateľné stoličky a regály na kolieskach.

 "Snažili sme sa pracovať s produktmi pre malé obytné priestory, ktoré možno usporiadať flexibilným a multifunkčným spôsobom," vyhlásila Levenborn.

Súčasťou MDRS je laboratórium, dielňa, kuchyňa a šesť malých spacích kójí. Bádatelia v tunajšom stiesnenom prostredí často trávia až niekoľko mesiacov, počas ktorých sa pripravujú na budúci prieskum Marsu.

 "Rozhodli sme sa maximalizovať spoločný priestor a minimalizovať súkromný priestor," komentoval to Robert Zubrin, prezident organizácie Mars Society, ktorá MDRS prevádzkuje. "Každý člen posádky má malú kóju, do ktorej sa v prípade, že chce byť sám, môže uchýliť - ale priestor, ktorý zdieľajú, je pomerne veľký."

Pozrite si galériu

​Pre úplnosť dodajme, že IKEA tiež vlani predstavila kolekciu domácich potrieb inšpirovaných MDRS. Tá zahŕňa napríklad terárium v ​​tvare rakety či špeciálne čističky vzduchu.

Zdroj: CNC