Bola uverejnená štúdia o slobode na internete s alarmujúcimi výsledkami.

Skúmaných bolo 65 krajín, z ktorých 40 využíva inštitucionalizované monitorovanie sociálnych médií. Takže v 40 krajinách sa vláda zameriava na správanie ľudí na internete.

Podľa týchto údajov je Čína najmenej slobodnou krajinou, čo vôbec neprekvapuje pri krajine, ktorá identifikuje ľudí podľa ich chôdze. Čína získala v bodovaní v rozmedzí 0 až 100 bodov len 10 bodov. Čím vyššie je toto číslo, tým je krajina slobodnejšia.

​Spolu s Čínou sa na prvých troch miestach umiestnilo aj Rusko (31 bodov) a Egypt (26 bodov), pričom 89 percent používateľov internetu na celom svete je nejakým spôsobom sledovaných.

To znamená 3 miliardy ľudí.

Ich metódy sú dosť tvrdé, v Iráne na monitorovaní pracuje 42 tisíc ľudí, ale podobný systém prevádzkujú aj v Číne. Napríklad čínska spoločnosť Semptian sleduje 200 miliónov ľudí.

Hoci sú Spojené štáty na zozname slobodných krajín, uvádza sa, že tam prichádzajú delegáti z niekoľkých krajín, aby sa priučili americkým metódam sledovania. Island (95 bodov) sa ukázal ako najbezpečnejšia krajina s najmenším počtom obyvateľov.

O Slovensku nie sú známe bližšie údaje.

Obrázok ukazuje krajiny a ich slobodu. Zelená farba označuje úplnú slobodu (70 - 100 bodov), žltá čiastočnú (40 - 69 bodov) a fialová označuje neslobodné krajiny (0-39 bodov).

Zdroj: Freedom House
Zdroj: Freedom House