Polícia v Pekingu a Šanghaji podľa agentúry Associated Press začala používať systém rozpoznávania chôdze vyvinutý spoločnosťou Watrix. Ten umožňuje identifikovať čínskych občanov dokonca aj vtedy, keď nie sú vidieť ich tváre.

Tento produkt podľa svojich autorov funguje s 94-percentnou presnosťou a to na vzdialenosť až 50 metrov. Navyše nevyžaduje žiadne špeciálne kamery - úplne si vystačí s už existujúcimi záznamami z rôznych sledovacích zariadení.

"Na to, aby ste dokázali určiť identitu ľudí, nepotrebujete ich spoluprácu," konštatoval CEO Watrixu Huang Yongzhen. "Analýzu chôdze nemožno oklamať prostým krívaním, chôdzou s kačacími nohami alebo poskakovaním, pretože analyzujeme všetky rysy celého tela."

Softvér ale zatiaľ nepracuje v reálnom čase. Analýza jednej hodiny videa mu zaberie asi 10 minút, počas ktorých extrahuje siluetu človeka a následne vygeneruje model jeho individuálnej chôdze.

V menšom meradle by určite mohlo ísť o užitočného pomocníka. Napríklad nejaká firma by si mohla urobiť databázu spôsobov chôdze všetkých svojich zamestnancov a potom ju použiť na zaistenie toho, že v priestoroch s obmedzeným prístupom sa nebudú pohybovať neoprávnené osoby.

Ťažšie je si predstaviť, ako Čína tento systém využíva v celoštátnom meradle. Technológia rozpoznávania tváre sa implementuje ľahko, keďže tváre väčšiny občanov už vo vládnych databázach sú. Je teda otázkou, ako veľmi je potrebné vytvárať ďalšie podobné databázy.

Umelá inteligencia sa učí jazyk ako dieťa, ktoré pozoruje okolie

Vedci vytvorili nový systém učenia jazyka pre umelú inteligenciu. Systém je podobný tomu ľudskému, rovnako ako sa učia deti. Nová technika odhľauje aj fungovanie ľudského mozgu.

Zdroj: CNC