Po uliciach mesta Singapur v juhovýchodnej Ázii začali jazdiť "zelené autobusy". Zeleé preto, že im na streche rastie tráva. Novinka má znížiť emisie a zlepšiť kvalitu ovzdušia.

​Prvých desať verejných autobusov s rastúcou trávou na streche má ukázať, aké ekologické a ekonomické výhody môže táto investícia priniesť. Odborníci sľubujú, že bude fungovať podobne prospešne ako zeleň na strechách domov a fasádach. Teda že poslúžia ako prírodná ekologická klimatizácia: zníži spotrebu paliva, ktoré je potrebné k napájaniu bežných klimatizácii a z vozidiel sa tak dostane do vzduchu menej emisií. Navyše trávniky na kolesách poskytnú útočisko kľúčovým druhom, ako sú včely a motýle, ktorým v dnešných mestách často chýba potrebný priestor.

Zelené strechy: Spása miest

Autobus nie je zrovna typickým miestom pre zeleň, ale trávniky, rastliny, kry a stromy na strechách domov a fasádach už dokázali, čo vedia. V letných horúčavách chladia budovy, v zime zase slúžia ako izolácia a držia teplo.

Prvé autobusy s trávou na streche začali jazdiť v Singapure Zdroj: National Parks Board

​​Budovy a ich okolie zeleň chladí vodu, ktorá sa odparuje z listov, tieni povrchy, zvlhčuje vzduch a znižuje prašnosť. Vegetácia tiež pohlcuje mestský smog. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa v mestách so zeleňou žije šťastnejšie a zdravšie: pohľad na ňu vraj znižuje stres.

Prehriate mestá

Ak žijete v meste, tak to určite poznáte. V lete rozpálené ulice, chladných miest je málo a teplo je priam omračujúce. Niektorí vedci varujú, že v budúcnosti môžu ľudia kvôli globálnemu otepľovaniu zažívať neznesiteľné horúčavy aj týždne a budú narastať tzv. mestské tepelné ostrovy, ktoré majú vyššiu teplotu než je v okolí. Ostrovy vznikajú v miestach pôvodnej krajiny, kde vyrástli nové cesty a budovy. Absorbujú viac slnečného žiarenia, ktoré navyše nevedia premeniť v inú energiu, tak ako príroda.

Na letisku v Singapure to vyzerá ako v lese. Zdroj: Wikipedia.

​​Teplo zvyšuje tiež priemysel a doprava. A pretože zeleň ustupuje rozrastajúcim sa mestám, kam sa sťahuje stále viac ľudí, sťahuje sa na netypické miesta aj príroda: na strechy domov a ich fasády, na mosty aj autobusy.

Kravy pasúce sa na streche

Zeleným stavbám dominuje vo svete Singapur, ktorému sa preto začalo hovoriť záhradné mesto. Plány sú veľkolepé: do roku 2030 chce mať 80 percent budov zelených. V menšom meradle nájdete ale obrastené domy a záhrady na ich strechách po celom svete: na jahody alebo na bylinky chodia ľudia na strechy od juhoafrického Kapského Mesta, po New York alebo Paríž. V talianskom Miláne sa pýši mrakodrapom s vertikálnym lesom (Bosco Verticale). Dve veže vysoké 110 a 76 metrov sú celé osadené stromami, krami a rastlinami.

Ekologické bývanie: Bývali by ste v zalesnenom mrakodrape?

Minulý rok v októbri bol slávnostne uvedený do prevádzky projekt Bosco Verticale. Ide o celosvetovo známu dvojicu budov v talianskom Miláne. Preslávili sa tým, že na svojich terasách poskytujú domov skoro tisícke stromov.

Zdroj: CNC