Minulý rok v októbri bol slávnostne uvedený do prevádzky projekt Bosco Verticale. Ide o celosvetovo známu dvojicu budov v talianskom Miláne. Preslávili sa tým, že na svojich terasách poskytujú domov skoro tisícke stromov.

Stavbu Bosco Verticale začali stavať v roku 2009 a jej doslovný preklad z taliančiny znie Zvislý les. A skutočne, na prvý pohľad vyzerá, akoby si príroda tieto mrakodrapy brala späť.

Na balkónoch 111-tich apartmánových bytov sa nachádza 900 stromov s výškou od troch do deviatich metrov, 5000 kríkov a 11000 trvaliek. S takýmto množstvom zelene by bolo možné v centre mesta vykúzliť les vo veľkosti jedného hektáru, čo by preplnenej talianskej metropole chudobnej na zeleň prišlo vhod. Väčšina stromov budov je opadavá, takže počas ročného obdobia sa mení aj farebný vzhľad fasády.

Nie je to náhoda

Existencia týchto budov nie je náhodná. V Miláne, ktoré má 1,3 milióna obyvateľov, je to prvý podobný projekt, pretože ide o jedno z najznečistenejších európskych veľkomiest. Mesto bolo dokonca v januári 2012 nútené zaviesť obmedzenie pre motorové vozidlá a za prejazd centrom si účtovalo poplatok 5 Eur. Aj keď toto nariadenie bolo kritizované a niekoľko mesiacov nefungovalo, obmedzilo to počet áut v meste až o jednu tretinu. Milánskemu magistrátu sa v takzvanej zóne C podarilo za prvý polrok existencie nariadenia vyzbierať až 11 miliónov Eur.

Náročnosť výberu flóry

Zdroj: residenzeportanuova.com

Budovy sú súčasťou projektu Porta Nuova, ktorá obsahuje kompletnú rekonštrukciu historického centra mesta. Pri príprave Bosco Verticale najviac času zabral výber konkrétnych druhov rastlín. Botanikom trvalo približne dva roky, kým naplánovali, aká flóra sa ku konštrukcii hodí a aby zároveň vydržala aj horúcu klímu. Museli testovať aj odolnosť rastlín proti vetru a vzdušným vírom v jednotlivých poschodiach budovy. Pripomeňme, že nižšia z budov má 80 metrov a 18 poschodí a vyššia 112 metrov a 26 poschodí.

Inovatívna enviromentálna stratégia

Zavlažovanie stromov prebieha automaticky prostredníctvom centralizovaného systému, ktorý recykluje vodu získavanú z kolektorov. Voľba opadavých stromov bola pre tento projekt ideálna. V zime dovoľujú konáre bez listov preniknúť slnečnému žiareniu cez veľké okná, ktoré majú sklenú výplň od podlahy až po strop, priamo do apartmánu, čím sa znižujú náklady na kúrenie. Naopak v lete, keď sú stromy zelené, poskytujú tieň, vďaka ktorému je možné znížiť náklady na chladenie.

Oceňujú obyvatelia aj odborníci

Zdroj: residenzeportanuova.com
Znížením hladiny oxidu uhličitého a zlepšením kvality ovzdušia sa po krátkom čase zlepšili životné podmienky obyvateľov Bosco Verticale. Hojnosť rastlín prispieva k zachytávaniu prachu, hluku a škodlivého UV žiarenia. V letnom období flóra ochladzuje byty a znižuje spotrebu energie. Navyše nasťahovanie sa niektorých druhov vtáctva do korún stromov prispelo k tomu, že budovy získali fíling predmestia.

Je preto otázne, či sa v budúcnosti budú podobné stavby realizovať, nakoľko podľa developerov sa celkové náklady výstavby mrakodrapov takýmto zalesnením navýšili iba o päť percent. Projekt Bosco Verticale bol ocenený v júni tohto roku cenou Najlepšieho mrakodrapu v Európe.

Pozrite si galériu