Že si "kancelárske krysy" hrbením za počítačom krivia chrbticu, na to sme si už zvykli. Ale nové technológie nám dokonca menia lebku! nadmerným užívaním mobilov a tabletov na nej vyrastajú aj trojcentimetrové hrbole.

Austrálski bádatelia porovnali röntgenové snímky lebiek 1200 ľudí vo veku 18 až 86 rokov. Zatiaľ čo sa problémy kostrového aparátu obvykle objavujú vekom, v tomto prípade na tom najhoršie boli tí najmladší. U štyroch z desiatich ľudí vo veku 18-30 rokov zaznamenali medicínski výskumníci prinajmenšom centimetrové kostné výrastky na zátylku.

Zatiaľ čo u seniorov ich vysvetľujú zhrbeným postojom spôsobeným starnutím, mladí si za ne najskôr môžu sami. "Na klinike pracujem dvadsať rokov, ale až v poslednom desaťročí vídam u pacientov tieto výrastky," vysvetlil chiropraktik  David Shahar. Keďže zároveň pôsobí na miestnej lekárskej fakulte, rozhodol sa fenomén preskúmať vedecky.

Päťnásobná záťaž

Státisíce, ba milióny rokov sa kostra (pra)ľudí vyvíjala na vzpriamený postoj, zatiaľ čo inteligentný telefón je novodobý fenomén. "Mechanická záťaž svalov hlavy je v sede a s ohnutou hlavou 3-5-krát väčšia než v neutrálnej polohe," uvádzajú autori. Keď taká záťaž pretrváva, šľachy a svaly sa tým posilňujú a na lebke vznikajú výrastky, ktoré šľachy pomáhajú ukotviť. Sami o sebe najskôr nie sú nebezpečné, ale môžu byť varovným znamením.

Iné zdôvodnenie než mobily a tablety, s ktorými mnohí trávia viac než štyri hodiny denne, bádatelia nenachádzajú. "Ponúka sa dôležitá otázka: čo čaká mladých ľudí z našej štúdie, keď je u nich patrná taká degenerácia už v tak mladom veku?," pýta sa záverom Shahar. Na každý pád je podľa neho potrebná osveta o správnom držaní tela.

Digitálny heroín: Urobia smartfóny a tablety z detí zombie?

Viete prečo najznámejší vývo­jári brá­nia vlastné deti pred vply­vom tech­no­ló­gií a premýšľate ako v tejto dobe vycho­vá­vať vlastné?

Zdroj: CNC