Triumph si dnes väčšinou spájame s motocyklami, ktoré sa svojím vzhľadom vracajú do minulosti, ale aj tento britský výrobca motoriek sa vydáva do elektrickej budúcnosti. Na vývoji pritom bude spolupracovať okrem iného aj s Williams Advanced Engineering.

Triumph patrí medzi výrobcov s najširšou ponukou motocyklov, ktorých vzhľad je inšpirovaný strojmi zo štyridsiatych až sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Popri úspešnej rodine modelov Modern Classic má vo svojej ponuke ešte adventure motocykle, ktoré spája meno Tiger a streetfightery Street Triple a Speed ​​Triple.

Všetky v súčasnosti ponúkané motocykle značky Triumph vsádzajú na moderné radové dvojvalce a trojvalce, ale britský výrobca chce ísť s dobou a podobne ako napríklad Harley-Davidson sa, aj keď s istým oneskorením, púšťa do vývoja čisto elektrinou poháňaného motocykla.

Triumph však na vývoji elektrického motocykla nebude pracovať sám, ale je súčasťou projektu, ktorého sa zúčastňuje niekoľko ďalších spoločností z Veľkej Británie. Triumph má teda podľa informácií, ktoré zverejnil Motorcycle News, stáť vo vedení projektu, pripraviť konštrukciu podvozku a poskytnúť výrobnú infraštruktúru.

Williams Advanced Engineering sa postará o návrh batérií, ich integráciu do motocykla a riadiacu jednotku, spájajúcu hlavné systémy elektroinštalácie. Táto spoločnosť sa okrem iného podieľa aj na vývoji nového elektrického hyperšportu značky Lotus a v minulom roku predstavila plne funkčný koncept podvozku FW-EVX pre elektromobily, do ktorého sa premietli doterajšie skúsenosti divízie s vývojom pre monoposty Formuly 1 a Formuly E.

Integral Powertrain Ltd. má prostredníctvom svojej divízie e-drive zaistiť elektromotor a na celom projekte má spolupracovať aj tím elektrotechnických špecialistov na University of Warwick, zatiaľ čo jeho financovanie má byť spravované prostredníctvom agentúry Innovative UK.

Projekt s označením TE-1 sa má v nasledujúcich dvoch rokoch zamerať predovšetkým na riešenie elektrických pohonných systémov pre motocykle. Cieľom je vyvinúť ľahkú a kompaktnú pohonnú jednotku s batériami, ktorú bude možné použiť pre novú generáciu elektrických motocyklov značky Triumph.

Pozrite si galériu

Najštýlovejší motocykel značky Triumph je zároveň aj najsilnejší

Ak Triumph predstaví nový motocykel, mali by ste mu venovať pozornosť. Najnovšia generácia Rocket 3, okrem toho, že vyzerá fantasticky, je tiež považovaná za najsilnejší motocykel značky s trojvalcom s objemom 2,5 litra.

Zdroj: CNC