Teraz aspoň vieme, čo by sa stalo, ak by obrovský asteroid ohrozil Zem.

​NASA v spolupráci s ďalšími vesmírnymi agentúrami z celého sveta, usporiadala minulý týždeň rozsiahlu simuláciu, aby modelovala situáciu, čo by sa stalo, keby priamo na Zem smeroval 182 metrov široký asteroid.

Imaginárny asteroid Zdroj: NASA

​​Podľa simulácie by toto vesmírne teleso s rozmerom dvoch futbalových ihrísk, ktoré by narazilo priamo do centra Denveru, spôsobilo elementárnu deštrukciu, pri ktorej by dokonca vybuchli aj zrnká piesku. Aby sa tomu zabránilo, účastníci experimentu sa rozhodli nasmerovať kozmické lode do asteroidu v nádeji, že sa odkloní od svojej trasy.

To sa aj podarilo, ale v posledný deň simulácie sa ukázalo, že z asteroidu sa odtrhla asi šesťdesiat metrov veľká časť, ktorá narazila o desať dní neskôr do New Yorku - vybuchla míľu nad mestom a so silou jadrového výbuchu zmietla Manhattan, Brooklyn, Queens a veľkú časť New Jersey. Takže NASA nemala inú možnosť ako evakuovať New York.

Zdroj: NASA

​​Pravdepodobnosť takéhoto scenára by bola v skutočnosti nulová, keby asteroid skutočne trafil Zem, s najväčšou pravdepodobnosťou by spadol do mora alebo na neobývané miesto. Ale nie je na škodu, pripraviť sa na všetko.

Takto by mohli vyzerať svetové metropoly v roku 2050

Kaspersky Lab je ruská spoločnosť, ktorá ponúka riešenia v oblasti počítačovej bezpečnosti. Bola založená v Moskve pred viac ako 20 rokmi a teraz má kancelárie v mnohých krajinách po celom svete.

Zdroj: Gizmodo