Vedci z Telavivskej univerzity vytlačili pomocou technológie podobnej 3D tlači ľudské srdce. Použili bunky a biologické materiály pacienta a výsledkom je orgán, ktorý absolútne odpovedá jeho imunologickým, bunkovým, biochemickým a anatomickým vlastnostiam.

Tlačová správa používa obrat "vytlačiť" v úvodzovkách a zdôrazňuje, že doteraz boli vedci v regeneratívnej medicíne - odboru na pomedzí medzi biológiou a technológiami - úspešní pri tlači len jednoduchých tkanív neobsahujúcich cievy.

Vytlačené srdce môže byť riešením

"Je to vôbec prvýkrát, kto niekto úspešne dokončil a vytlačil celé srdce obsahujúce bunky, cievy, komory a siene," hovorí vedúci výskumu profesor Tal Dvir. Ten ďalej vysvetľuje, že orgán bol vytlačený z buniek a ďalších materiálov, vďaka čomu je úplne kompatibilný s konkrétnym pacientom.

"V našom procese tieto materiály slúžia ako biologický atrament, látky vyrobené z cukrov a proteínov môžu byť použité na 3D tlač zložitých tkanivových modelov," dodáva Dvir. Okrem toho hrdo konštatuje, že v minulosti sa síce srdce podarilo vytlačiť, avšak nie vrátane buniek a ciev.

Praktické uplatnenie tohto objavu je viac než zrejmé: vytlačené srdcia by mohli slúžiť na transplantácie. Ochorenie srdca sa radí k najčastejším príčinám úmrtí a v niektorých situáciách je jedinou možnou liečbou transplantácia. Tu ale hrá rolu nedostatok orgánov, ktoré sa v súčasnosti odoberajú nebohým.

Zatiaľ len nanečisto

Nutné podotknúť, že orgán vytlačený touto technikou zatiaľ nie je vhodný na transplantáciu. Dôvodom sú jeho malé rozmery, ktoré podľa profesora Dvira odpovedajú veľkosti králičieho srdca. Vedci sú ale presvedčení o tom, že technológia bude rovnako dobre použiteľná aj na tlač vo veľkosti potrebnej pre človeka.

K "výrobe" boli použité bunky, odobrané z tukového tkaniva pacienta. Tie boli následne diferencované a po zmiešaní s ďalšími látkami použité na vytvorenie štruktúr srdca vrátane ciev. Jedným z kľúčových faktorov pritom je využitie buniek chorého, vďaka čomu je výrazne menšie riziko, že by organizmus chorého na taký orgán reagoval odmietavo.

Vedci teraz plánujú kultiváciu vytlačených orgánov v laboratóriu a chcú ich "naučiť správať sa" ako srdce. V ďalšej fáze plánujú transplantovať takto vytvorené srdce pokusným zvieratám. Bude to teda ešte beh na dlhú trať, ale podľa profesora Dvira nie veľmi dlhý: "Možno už o desať rokov budú v najkvalitnejších nemocniciach po celom svete k dispozícii tlačiarne orgánov a tieto postupy budú robené rutinne."

Rohovky vytvorené 3D tlačou by mohli zachrániť zrak miliónom ľudí

Výskumníci z Newcastle University technológií 3D tlače vytvorili prvé ľudské rohovky. Tie by teoreticky mohli zachrániť milióny ľudí pred stratou zraku.

Zdroj: CNC