Výskumníci z Newcastle University technológií 3D tlače vytvorili prvé ľudské rohovky. Tie by teoreticky mohli zachrániť milióny ľudí pred stratou zraku.

Po rohovkách je oveľa väčší dopyt, než si zrejme myslíte. Z dostupných informácií vyplýva, že v súčasnosti na ich transplantáciu čaká asi desať miliónov pacientov z celého sveta. A ďalších päť miliónov jedincov už kvôli poškodeniu rohovky úplne osleplo.

Niet divu, že vedci sa už dlho snažia prísť na to, ako by bolo možné rohovky vyrábať v laboratóriu. "Mnoho tímov naháňa na ideálny bio-atrament, ktorý by tento proces urobil realizovateľným," uviedol vedúci bádateľ Che Connon. "My teraz máme pripravené k použitiu kmeňové bunky obsahujúce bio-atrament, ktorý užívateľom umožňuje začať tlačiť tkanivá bez toho, aby museli riešiť oddelený rast buniek."

Spomínaný bio-atrament je myslený ako akýsi koktejl alginátových a kolagénových proteinov, ktorý bol "namiešaný" tak, aby mal požadované špecifické vlastnosti. Je teda natoľko tuhý, že dokáže držať svoj tvar, ale súčasne natoľko mäkký, že prejde tryskou 3D tlačiarne. štruktúra umožňuje rast stromálnych buniek rohovky odobraných darcovi.

Pri testoch odborníci dokázali vytlačiť rohovku za necelyých 10 minút. Po týždni bola životaschopnosť buniek 83 percent, čo predstavuje obrovský posun dopredu.

Výhodou tohto prístupu je aj skutočnosť, že skenovanie očí umožňuje navrhnúť implantáty presne odpovedajúce tvaru a veľkosti. "Naše 3D tlačené rohovky budú musieť byť podrobené ďalším skúškam a potrvá niekoľko rokov, než sa ocitneme v pozícii, kedy ich budeme môcť používať na transplantácie. Ukázali sme ale, že pomocou koordinátov získaných z pacientovho oka je možné tlačiť rohovky a že tento prístup má potenciál z hľadiska boja proti ich celosvetovému nedostatku," uzavrel Connon

Zdroj: CNC