Americká armáda si nechala patentovať protidrónový granát. Navonok ide o štandardný 40mm granát, ktorý možno odpáliť rôznymi granátometmi. Tento konkrétny ale obsahuje sieť.

Dnešná doba je plná drónov rôznych veľkostí. V nesprávnych rukách môžu narobiť veľké problémy, od špehovania a špionáže, cez narušovanie dopravy a komunikácií, až po prekvapivé teroristické či vojenské útoky.

​Armády sveta aj súkromné ​​spoločnosti usilovne vyvíjajú technológie, s ktorými by bolo možné proti drónom úspešne zasiahnuť. So zaujímavou novinkou nedávno prišla americká armáda. V týchto dňoch si nechala patentovať protidrónový granát.

Navonok je to štandardný 40mm granát, ktorý je vo výbave mnohých armád a dá sa odpáliť celým radom rôznych granátometov. Tento sa ale líši tým, že obsahuje sieť. S takým granátom je možné úspešne zasiahnuť malý drón, ktorý sa ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Protidrónový granát je vybavený nielen sieťou, ale aj sofistikovanými technológiami. Keď sa vystrelený granát priblíži k cieľu, teda k nepriateľskému drónu, tak jeho elektronika vyšle signál odpaľovaciemu zariadeniu, ktoré vymrští uloženú sieť. Granát vyvinuli vojenskí odborníci centra Armament Research, Development and Engineering Center v New Jersey.

 Ako dopadli prvé skúšky?

Americká armáda už protidrónový granát testuje. Výsledky úvodných testov ukazujú, že tento granát funguje proti drónom lepšie, ako iné súčasné protidrónové taktiky, ktoré zahŕňajú lov drónu do siete, ako napríklad použitie väčšieho loveckého drónu so sieťou.

​Tieto iné taktiky totiž v niektorých prípadoch vyžadujú trénovaných pilotov drónu a nie sú príliš použiteľné proti celým kŕdľom útočiacich drónov. Veľmi nepraktické je aj používanie drahých protivzdušných striel, ktorých cena mnohonásobne prevyšuje sumy, za ktoré si môžete kúpiť šikovný malý drón.

V poslednej dobe sa množia prípady, kedy malé dróny spôsobujú veľké problémy. Pred pár týždňami došlo k uzavretiu vzdušného priestoru nad americkým letiskom Newark Liberty International Airport v New Jersey, keď tam dvaja piloti spozorovali cudzí drón. A médiá celého sveta si v decembri 2018 vychutnali hanbu vo Veľkej Británii, kde drón opakovane spôsobil uzavretie druhého najväčšieho britského letiska Gatwick Airport v Londýne.

Protidrónové granáty by mohli byť v podobných situáciách veľmi praktické. Je možné s nimi vybaviť malé mobilné pozemné jednotky, ktoré budú vyzbrojené ručnými granátometmi M320.

​S ich pomocou môžu v krátkom čase vypáliť desiatky protidrónových granátov a zložiť celú radu drónov do vzdialenosti stoviek metrov. A ak to budú vojaci z jednotiek, ktoré majú k dispozícii obľúbené automatické granátomety Mk-19, tak môžu zasahovať proti drónom na ešte väčšie vzdialenosti.

Zdroj: CNC