MQ-9 Reaper za letu raketou zostrelil iný bezpilotný drón. Ide o historicky prvý prípad vzdušného "súboja" drónov. Podľa odborníkov je to zásadný míľnik v histórii vojenského letectva.

​General Atomics MQ-9 Reaper je americký bezpilotný drón, ktorý je určený pre diaľkové riadenie alebo aj autonómny let. Pôvodne bol vyvinutý pre americké letectvo ako viacúčelové bezpilotné lietadlo, ktoré vydrží dlhý čas vo vzduchu a operuje v stredných výškach. Jeho primárnou úlohou je ničenie pozemných cieľov, využívajú ho ale aj k prieskumom.

Podľa informácií amerického letectva Reaper pred časom zaznamenal významný úspech, keď za letu raketou zostrelil iný bezpilotný drón. Ide o historicky prvý prípad vzdušného "súboja" drónov, ktorý skončil zostrelením jedného z dróno. Podľa odborníkov je to zásadný míľnik v histórii vojenského letectva.

Bezpilotné stroje teraz vstupujú do sveta, ktorý doteraz patril výhradne pilotovaným strojom s ľudskou posádkou. Americký Pentagón je nervózny z možnej prítomnosti cudzích drónov na bojiskách. A proti ním by Američania radšej neposielali cenné hypermoderné bojové stroje s ľudskou posádkou, ale skôr dróny ako je Reaper, vyzbrojené kvalitnými raketami.

Zásah do čierneho

Vybraný Reaper vypálil infračerveno navádzanú raketu vzduch-vzduch proti manévrujúcemu cieľu, ktorým bol menší drón. Raketa zaznamenala priamy zásah. Zrejme šlo o raketu FIM-92 Stinger, ktorá bola síce pôvodne určená na prenosné raketové komplety zem-vzduch, ale neskôr bola s úspechom adaptovaná pre letecké súboje ako strela vzduch-vzduch.

Letectvo Spojených štátov v súčasnosti bežne zostreľuje dróny, toto ale bolo prvýkrát, kedy to urobil bezpilotný drón. MQ-9 Reaper je väčším a viac vyzbrojeným nasledovníkom pôvodného bezpilotného drónu MQ-1 Predator. Vo svojej výzbroji obvykle nesie štyri rakety AGM-114 Hellfire a dve laserom alebo systémom GPS navádzané bomby.

Americká armáda intenzívne využíva dróny od útoku 11. septembra 2001. Najskôr to bolo na prieskum a neskôr aj pre presné údery na pozemné ciele. Ďalším logickým rozšírením sú vzdušné operácie proti drónom protivníka, ich zavedenie ale chcelo svoj čas.

Dróny sa pritom už niekoľkokrát vzdušných súbojov zúčastnili, zatiaľ ale vždy ako terče útoku bojových strojov s ľudskou posádkou. Prvýkrát to bolo zrejme v roku 2002, kedy iracký MiG-25 zostrelil Predátora.

Ďalej je známy incident z roku 2008, pri ktorom ruský MiG-29 zostrelil drón gruzínskej armády. Len pred pár mesiacmi došlo k zostreleniu drónu Iránom financovanej organizácie Hizballáh, ktoré si pripísalo izraelské letectvo.

Budúcnosť je za rohom: V Dubaji už ľudí vozia lietajúce dróny

Vyzerá to tak, že v Dubaji naozaj ľudia žijú v nejakom paralelnom vesmíre. Potvrdzuje to aj nasledujúca novinka, ktorá sa nebezpečne približuje kategórii filmov science-fiction. Od júna majú začať ľudí prepravovať lietajúce dróny.

Zdroj: CNC