Jedným z exponátov, ktorý bude automobilka Honda vystavovať na začiatku marca v rámci ženevskej výstavy Motor Show 2019, bude prorotyp úplne elektrického vozidla Tomo. Vznikol v spolupráci so školou dizajnu Istituto Europeo di Design v talianskom Turíne.

Honda a Istituto Europeo di Design majú za sebou dlhú históriu - Tomo je pätnástym modelom v meradle 1:1, ktorý automobilka vytvorila v spolupráci s týmto vzdelávacím ústavom. Pre študentov, ktorí sa podieľali na jeho vzniku, išlo o diplomovú prácu v dvojročnom magisterskom programe v odbore dizajn dopravných prostriedkov.

Zábavné auto pre rok 2025

Úloha znela relatívne jednoducho: trinásť študentov malo vymyslieť zábavné auto pre rok 2025. Výsledkom je zaguľatené elektrické kupé, ktoré môže fungovať aj ako malý pick-up. Názov Tomo v japončine znamená "kamarát".

Projekt prezentuje predstavu mladých ľudí o aute do mesta, ktoré je využiteľné aj na aktívne trávenie voľného času. Svojimi kompaktnými rozmermi odpovedá populárnej Mazde Miata: je dlhé 3,99 metra, široké 1,89 metra a vysoké 1,55 metra.

Možno sa raz dočkáme

"Tomo bol navrhnutý pre nový segment trhu, kde nehrá úlohu vek," uvádza tím Istituto Europeo di Design. "Snaží sa vzbudiť záujem nových generácií, ktoré majú stále častejšie netradičné povolania a chcú si užiť auto zábavným a užitočným spôsobom."

Dvojdverové kupé pripomína niektorými rysmi posledné koncepty elektrických vozidiel Hondy - Urban EV a Sports EV. Dizajnu dominuje kombinácia čiernej a bielej farby, podkresľujú ho kruhové svetlomety. Zatiaľ je to len dizajnové cvičenie, ale podobnosť s reálnymi konceptami Hondy dáva nádej, že by Tomo jedného dňa mohol ovplyvniť vzhľad skutočného sériového auta.

Porsche prihodí k svojmu elektromobilu Taycan tri roky bezplatného nabíjania

Tento rok chce nemecká automobilka Porsche začať s výrobou svojho prvého elektromobilu Taycan. Potenciálnych zákazníkov bude lákať nielen na nesporné športové ambície, ale aj tri roky bezplatného nabíjania. Benefit pochopiteľne bude zahrnutý v konečnej cene vozidla.

Zdroj: CNC